Şedinţa de constituire a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos

Şedinţa de constituire a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Marţi, 10 iunie 2014, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc şedinţa de constituire a Adunării Eparhiale pentru perioada 2014 – 2018.

Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de către soborul membrilor clerici ai Adunării eparhiale, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a membrilori aleşi ai Adunării Eparhiale şi a membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba de Te-Deum şi polihroniu.

Şedinţa de constituire a Adunării eparhiale a avut loc în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ din incinta Centrului eparhial, sub preşedinţia Chiriarhului Dunării de Jos.

După prezentarea şi validarea mandatelor reprezentanţilor aleşi, s-a stabilit componenţa celor cinci comisii de lucru: Comisia bisericească; Comisia culturală şi educaţională; Comisia economică, bugetară şi patrimonială; Comisia social-filantropică; Comisia organizatorică, juridică şi de validare.

În continuare, au fost aleşi, prin vot nominal, reprezentanţii în Adunarea Naţională Bisericească a Bisericii Ortodoxe Române, membrii Consiliului eparhial, ai Consistoriului eparhial şi monahal, precum şi un reprezentant în Consistoriul mitropolitan.

În final, membrii Adunării eparhiale au vizitat şantierul dechis la vechiul Palat Eparhial, care va deveni „MUZEUL ISTORIEI, CULTURII ŞI SPIRITUALITĂŢII CREŞTINE DE LA DUNĂREA DE JOS“.

Necesitatea lucrărilor de consolidare, restaurare şi modernizare la acest obiectiv derivă din gradul avansat de deteriorare a edificiului construit în perioada 1897-1900 şi clasificat ca monument istoric.

Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei, compusă din reprezentanţi aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani, dar nu mai mult de două mandate. (Sursa: edj.ro)