Ședință de lucru Pro Vita cu preoții din Arhiepiscopia Iașilor la Centrul Social Cultural „Sfântul Ilie” Miclăușeni
Arhiepiscopia Iașilor, prin Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune, a organizat o ședință de lucru cu preoții protopopi, preoții misionari protopopești și preoții coordonatori pro vita din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor. Întâlnirea a avut loc joi, 3 octombrie, la Centrul Social Cultural „Sfântul Ilie” Miclăușeni.
După Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, s-a dezbătut pe parcursul a patru sesiuni de lucru problematica pro-viață. De asemenea, s-au pus delaborării unui plan de acțiune misionară care să se deruleze pe parcursul următorilor trei ani, în perioada 2025-2027.
„Atmosfera de lucru a fost bogată în emoție pentru că orice discuție despre frumusețea vieții aduce multă bucurie. Pe lângă aceasta, s-a adăugat pragmatismul în ceea ce privește planificarea misionară. Urmează acțiuni în parohii, în cercuri misionare și protopopiate, dar și la nivelul întregii Arhiepiscopii. Întâlnirea s-a încheiat cu optimism și cu dorința de revedere în evaluările de etapă. Sperăm că cele propuse vor prinde contur real și benefic în minunata misiune și slujbă a vieții!”, a transmis pr. Radu Brînză, coordonator Pro Vita Iași.
„Întâlnirea de lucru a fost una memorabilă, atât la nivelul informațiilor transmise, cât și la nivel formativ. Se cuvine, întâi de toate, să mulțumim, în numele tuturor colegilor, Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan pentru slujba Sfintei Liturghii, pentru binecuvântarea proiectelor noastre, pentru viziunea pe termen lung a activității noastre pe care ne-a împărtășit-o. Mulțumim organizatorilor, în special psihologului Pro Vita Iași, Gilia Crăciun, pentru exercițiul prin care am fost ajutați cu toții să înțelegem situația mamei căreia i se cere cu insistență și autoritar să renunțe la viața copilului său, dar și postura în care suntem puși noi, ca societate creștină, să acceptăm tacit cele 14 săptămâni în care pruncul e socotit deșeu... Am înțeles încă o dată că avem datoria să ne ridicăm vocile și să mărturisim valoarea eternă a oricărui om, de la concepție și până în veșnicie, viață care, dacă vrem, avem resurse să o salvăm, să o protejăm și să o cultivăm, așa cum noi, cei de la Pro Vita știm că trebuie să facem.”, a transmis pr. Ovidiu Ciobotaru, coordonatorul Biroul Pro Vita al Protopopiatului Iași 1.
„Întâlnirea de la Miclăușeni a fost un pas important atât în plan individual, cât și mai ales de echipă. Prin programul ales de Pro Vita Iași s-a reușit o coborâre la firul ierbii a înțelegerii îndeaproape a ceea ce simte o mamă pusă în fața gândului de a renunța la prunc, precum și resorturile psihologice care se nasc în acest context. De asemenea, am fost provocați să gândim în avans, să plănuim un forecast al activităților pro-viață ce se pot desfășura în cadrul fiecărui protopopiat, dar și împreună în Arhiepiscopie.”, a relatat Pr. Daniel Onofrei, coordonatorul Biroului Pro Vita al Protopopiatului Piatra Neamț.
Departamentul Pro Vita desfășoară, începând cu anul 2011, programe și proiecte dedicate mamelor, copiilor, familiilor, organizează evenimente pro life, derulează campanii de informare și promovare a valorilor vieții. Activitatea se bazează pe misiunea de a salva, proteja și cultiva viața încă din momentul concepției și până în veșnicie.