Seminariștii de la Mănăstirea Neamț au obținut premii la Festivalul de Artă din Bitola – Macedonia

27 Martie 2020 14:41 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Elevii de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț au obținut distincția „Best collection” la Festivalul Internațional de Artă plastică pentru copii „The small Montmartre of Bitola” din Macedonia – ediția a XXXVIII-a. Totodată, 8 seminariști au obținut premii speciale din partea organizatorilor.

Elevii secției Patrimoniu Cultural au concurat în acest an cu o colecție de lucrări - copii ale unor icoane celebre realizate în tehnica bizantină, descoperite în estul Europei. Mai multe detalii cu privire la rezultatele seminariștilor ne-a oferit prof. Oana Grădinaru: „Anul acesta, am reușit să obținem distincția «Best collection» cu 22 dintre elevii Seminarului Teologic «Veniamin Costachi» de la Mănăstirea Neamț, secția Patrimoniu Cultural. De asemenea, Apetrei Maria Antonia, Ionică Andreea, de la clasa a XII-a, și Bobric Vasile, Croitoriu Alina, de la clasa a XI-a, au fost premiați cu distincția «Gold Palette»; Eșanu Vasilică Ciprian, de la clasa a XII-a, Ungurean Achelina, Bileanschi Vladislav, de la clasa a XI-a, și Roșca Haralambie David au primit diploma «Winners 2020». Țin să menționez că lucrările acestora au fost selectate pentru expoziția de 717 de lucrări reprezentative, deschisă din 23 mai, la National Gallery «Montmartre» Bitola. Concursul a reunit participanți din 33 țări, atât din Europa, cât și din întreaga lume. 15.371 de elevi din 277 de școli au concurat în pensule, culori, imaginație și creativitate. Colecția seminariștilor a cuprins copii ale unor icoane celebre în tehnica bizantină descoperite în estul Europei. Rezultatele au fost anunțate din 23 martie pe www.smallmontmartreofbitola.com. Mulțumim și dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate. Felicitări câștigătorilor!”

În ultimii ani, elevii Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț s-au făcut remarcați prin cucerirea premiilor de la Festivalul din Bitola. Anul trecut, elevii Apetrei Maria Antonia și Bârzâghideanu Ana Maria au primit distincția „Gold Palette”, iar elevul Alexandru Gabriel Nicuță a obținut premiul „Winner 2019”. În anul 2018, elevii Andreea Ionică și Vasilică Ciprian Eșanu au fost răsplătiți cu diploma „Winners”, iar în 2017 seminariștii clasei a XII-a au obținut distincția „Best Collection”. În anul 2012, sub îndrumarea prof. Dan Țârdea, elevii nemțeni au câștigat marele premiu - „Grand Prix”.

De la același autor

Ultimele din categorie