Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu şi-a sărbătorit ocrotitorul
Ca în fiecare an, în ziua de 12 mai, profesorii şi elevii Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul" din Giurgiu îl cinstesc pe ocrotitorul lor spiritual, Sfântul Mucenic Ioan Valahul. Anul acesta, manifestările religios-culturale închinate acestui moment s-au desfăşurat în Biserica „Buna Vestire", paraclis al tinerilor giurgiuveni, şi au debutat duminică, 11 mai, când, în ajunul prăznuirii sfântului, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia. Luni, în biserica „Buna Vestire", Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Întâistătătorul eparhiei Giurgiului, înconjurat de părinţii profesori de la Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul" din Giurgiu. Credincioşii prezenţi s-au putut închina la părticele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a hirotonit întru preot pe părintele diacon prof. Nica Gheorghe, pe seama Paraclisului Seminarului Teologic "Teoctist Patriarhul" din Giurgiu. Totodată, pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativă desfăşurată, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a acordat distincţia de iconom stavrofor preacucernicului părinte Daniel Mihai Necula, inspector de specialitate la disciplina Religie şi preacucernicului părinte Petrişor Pitulice, de la Parohia Buna Vestire din Giurgiu.
În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a vorbit despre viaţa Sfântului Mucenic Ioan Valahul cel care reprezintă pentru tineri un adevărat model de curaj în faţa tentaţiilor vremii. De asemenea, ierarhul a insistat asupra exemplului de viaţă creştină pe care îl oferă Sfântul Ioan Valahul şi mai ales asupra nevoii de mărturisire pe care tinerii teologi se cuvine să o facă în această lume plină de provocări.
În continuare, Preasfinţia Sa l-a prezentat pe noul director al Seminarului Teologic "Teoctist Patriarhul" din Giurgiu, în persoana părintelui prof. dr. Edmond Nicolae Popa, ca urmare a transferului părintelui prof. Jica Marius Constantin în Arhiepiscopia Bucureştilor. Cu această ocazie, noul director a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru încrederea acordată, subliniind în acelaşi timp că va continua activitatea frumoasă desfăşurată de predecesorul său. De asemenea, ierarhul a mulţumit părintelui prof. Jica Marius Constantin pentru activitatea frumoasă desfăşurată în cei 8 ani în care a avut ascultarea de director al Seminarului Teologic din Giurgiu.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită o slujbă de parastas pentru vrednicul de pomenire părinte patriarh Teoctist, ctitorul spiritual al şcolii teologice giurgiuvene care, începând din data de 12 mai 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit numele "Teoctist Patriarhul".
Manifestările închinate Sfântului Mucenic Ioan Valahul au continuat cu Festivalul naţional „Ritmuri de toacă", aflat la a noua ediţie. Festivalul s-a bucurat şi anul acesta de prezenţa mai multor elevi seminarişti de la Seminariile Teologice din Piatra Neamţ, Constanţa, Curtea de Argeş, Braşov, Buzău, Slobozia şi Giurgiu. În faţa unei comisii de jurizare care a fost prezidată de Chiriarhul nostru, elevii seminarişti şi-au arătat îndemânarea în această artă de a bate toaca. Premiile acordate au constat în cărţi, reviste, medalii, diplome, precum şi în sume de bani, după cum urmează: locul întâi a fost obţinut de către elevii: Ghindăoanu Ioan Adrian, de la Seminarul Teologic ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Piatra Neamţ, Lăudat George de la Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu şi de Mafteiu Doru, de la Seminarul Teologic ,,Chesarie Episcopul” din Buzau, locul al doilea a fost obţinut de către elevii: Ivăneţ Răzvan, de la Seminarul Teologic ,,Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, Cocoş Ionuţ de la Seminarul Teologic ,,Cuviosul Dionisie Exiguul” Constanţa şi de Bondoc Ionuţ Răzvan de la Seminarul Teologic „Neagoe Voda Basarab”, din Curtea de Argeş. Premiul al treilea a fost obţinut de către elevii:Cristea Mihăiţă Eduard de la Seminarul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din Piatra Neamţ, Ghiţă Alexandru de la Seminarul „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu şi Popaia Andrei Ioan de la Seminarul Teologic ,,Dumitru Stăniloae” din Braşov. Mai multe menţiuni au fost obţinute de către elevii: Radu Cosmin de la Seminarul Teologic ,,Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, Sturzeanu Ştefan, Seminarul Teologic ,, Neagoe Voda Basarab” din Curtea de Argeş, Ruse Cristian, Seminarul Teologic, Teoctist Patriarhul” din Giurgiu şi de Pătrăşcan George de la Seminarul Teologic ,,Chesarie Episcopul” din Buzău.
De asemenea, au mai fost premiaţi participanţii la Concursul de pictură ,,Lasaţi copiii să vină la Mine”, organizat de Sectorul Învăţământ al Episcopiei Giurgiului.
La final, elevii Şcolii de Muzică „Victor Karpis” din Giurgiu au susţinut un mic concert, au interpretat la pian: Neacşu Teodora Maria Elisabeta, clasa pregătitoare, Pitulice Maria, clasa a treia şi Dima Florian Albert, clasa a cincea.
La eveniment au fost prezente numeroase oficialităţi locale şi judeţene. (Sursa: episcopiagiurgiului.ro)