Serata muzicală la Parohia Gara Veche din Piatra Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Serata muzicală la Parohia Gara Veche din Piatra Neamț

Cu prilejul prăznuirii ocrotitorilor săi, Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” Gara Veche din Piatra-Neamţ a organizat în după amiaza zilei de 21 mai 2018, cea de a treia ediţie a Seratei Muzicale, un eveniment tradiţional specific hramului acestei comunităţi.

În grădina Parohiei Gara Veche invitaţii s-au bucurat de un recital de poezie, cânt religios şi patriotic oferit de grupul folk „Eu cred” alcătuit din Marius Coșerariu, Cristina Marin și Elena Ropotoaia. Totodată, Corala „Camena” a doamnelor preotese din Protopopiatul Piatra-Neamț, dirijată de Elena Amariei, Corul preoților din Protopopiatul Piatra Neamț, „Glasul Bisericii”, dirijat de pr. Robert Gavriloaia de la Parohia Plopușor, dar şi tinerii Elena Dănilă, Ilinca Tapalagă, Izabela Stănescu, Rebeca Arseni și Răzvan Vlad, Erica Pleșca şi Teodor Dănilă, au interpretat un repertoriu muzical.

Părintele protopop Valentin Tofan, parohul de la Gara Veche ne-a declarat: „Grupul folk «Eu cred» al asociației cu același nume are o componenţă interesantă: două preotese și un polițist. Marius Coșerariu – polițistul cu suflet de poet, are publicate şase volume de poezii: «Să gonești fiara din suflet», «Așa sunt eu» și «Dincolo de suflet». Este un împătimit al tradițiilor autohtone, al obiceiurilor neamului, al culturii românești și folclorului. Această dragoste a transmis-o și copiilor și tinerilor din comunitate. În viața de zi cu zi este ajutor de șef de post în comuna Dămuc. Alături îi stau doamna preoteasă Cristina Marin, profesoară de limba și literatura română şi doamna preoteasă Elena Ropotoaia, învățătoare la Bicaz – Mărceni. Ne bucură de fiecare data Corala Camena, care este grupul doamnelor preotese din protopopiatul nostru, înființată în 2015 şi corul preoţilor care ne sunt cumva fundament în fiecare manifestare culturală cu timp şi fără timp, dincolo de cerinţele parohiale şi familiare; suntem plăcut surprinși de Elena Dănilă, care face canto de la 4 ani iar acum are șase ani și jumătate. De asemenea Ilinca Tapalagă este elevă la Colegiul Național de Artă «George Apostu», din Bacău, a participat la diferite concursuri, câștigând premii și 10 trofee, încântându-ne cu vocea deosebită. Erica Pleșca care ne-a cântat chitară, ea fiind elevă în clasa a VI – a la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț. A făcut cursuri de chitară, pian, canto și teatru. A participat la concursuri în Spania și România, obținând numeroase premii. La începutul acestui an a fost parte a proiectului ,,Scriem istoria noastră. Creăm planeta noastră” desfășurat la Porto în Portugalia și alături de doi profesori și încă doi colegi, reprezentând portul și cântul românesc. Îl amintim şi pe Teodor Dănilă (11 ani, clasa a V-a), care ne-a cântat la vioară „Piesă cu variațiuni”. Teodor are 11 ani și este în clasa a V-a la Colegiul de Artă din Bacău. Face vioara de la 7 ani și a participat la concursuri în domeniu obținând diferite premii. Evenimentul în sine a fost o reuşită, un popas de tihnă sufletească, care a încununat slujirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena pentru care îi dăm slavă Bunului Dumnezeu”. (Pr. Ştefan Zaharia)

Citește despre: