Serviciul de taxi ortodox...
Moskovskaia Troica este o firmă de taxi ortodox, lansată în Duminica Floriilor.
Când Nikolai Maslov, în vârstă de 29 de ani, a decis să pornească firma sa proprie de taxi, știa că are nevoie de ceva original pentru a concura cu sumedenia de taximetriști indisciplinați din Moscova, privați, și cu cele câteva companii mari care domină piața oficială.
Moskovskaia Troica, compania lansată doar cu două luni în urmă, și-a construit deja o imagine în orașul ortodox rus. Șoferii săi sunt, toți, credincioși devotați, care mai degrabă spun o rugăciune decât să se plângă de trafic sau de vreme.
Habitaclurile sunt dotate cu servicii pre-înregistrate ale Radioului Ortodox Radonej și cu literatură bisericească.
"Iisus a intrat în Ierusalim călare pe un asin, iar acesta era practic un mijloc de transport", a declarat Maslov într-un interviu. "Un credincios ortodox își poate petrece timpul pe șosea, în avantajul sufletului său. Dacă este blocat în trafic, cel puțin este cu un șofer ortodox și va asculta rugăciunile bisericii".
Compania, a cărei lansare a coincis cu Duminica Floriilor, are acum 50 de taxiuri în proprietate privată, variind de la Mercedes la minivanuri. Birourile sale din sudul Moscovei sunt alături de o agenție de turism care organizează excursii cu destinații religioase în Rusia și străinătate.
Luna trecută, cineva din postul de radio popular Serebriani Dojdi a solicitat firma de taxi pentru o rezervare de mașină, la adresa unei moschei, dându-și un nume musulman și vorbind cu un accent caucazian.
Înregistrarea conversației a fost dată pe post, dispecerul Moskovskaia Troica spunând că șefii nu permit companiei "să ia pasageri non-ortodocși".
Înregistrarea a dat naștere unor critici considerabile pe bloguri și în presă, dar Maslov susține că firma sa este gata să facă afaceri cu oricine, indiferent de credință.
"Noi nu suntem taxi-ortodox pentru credincioșii ortodocși, ci taxi-ortodox pentru toată lumea", a spus el, adăugând că societatea l-a și concediat de altfel pe dispecerul implicat in incidentul de la radio, postând și scuze pe site-ul său.
Maslov s-a mai plâns, de asemenea, de un articol apărut în revista Afișa, scris de reporterul Evghenia Kuida, care a pretins că vrea să lucreze ca șofer auto.
În povestea ei, Kuida il cita pe managerul companiei, căreia i-a prezentat interviul, spunând că acesta nu angajează "georgieni sau armeni, decât persoane decente, oameni ortodocși".
Georgia și Armenia sunt totuși două țări predominant ortodoxe.
"Revista Afisa nu a intervievat oficial conducerea companiei noastre, iar o poveste confecționată de un jurnalist nu poate fi o sursă demnă de a fi citată", se arată într-o declarație postată pe site-ul companiei.
Constituția interzice discriminarea bazată pe sex sau religie, dar pentru ca un individ să poată acționa în judecată o firmă, ar avea nevoie de un refuz scris pentru a dovedi motivul, a declarat Eduard Sukarev, un avocat din Moscova.
Codul Muncii interzice, de asemenea, ca angajatorii să refuze angajarea unor persoane, ținând cont de convingerile lor religioase.
Maslov a spus însă că Moskovskaia Troica nu a încălcat legea, și că, în ciuda reacției presei ostile, afacerea este una corectă.
"Mi-a venit această idee de a face bani, vazând o nișă pe piață, înca liberă", a mai spus el. Ideea i-a venit cu mai mulți ani în urmă, când a întâlnit un credincios ortodox lucrând ca șofer pe un taxi privat.
"El mi-a dat o carte de vizită spunând că este un ortodox care oferă servicii de taximetrie credincioșilor", a reamintit Maslov.
Compania distribuie pliante în biserici, pentru a-și atrage clienții, iar 30% din comenzile sale provin dintre oamenii care caută transport în drumul spre biserică sau spre casă, după slujbă. Tarifele sunt comparabile cu alte servicii importante din Moscova.
Maslov a refuzat să spună cât de mare a fost investiția. El face afaceri cu un partener, care a lucrat la una dintre companiile de taxi din Moscova.
Cei ce se prezintă la interviurile de angajare trebuie să fie conducători auto, despre care acesta a spus că trebuie să fie botezați ortodox și să aibă o mașină, de preferință un model vestic, în bună stare. "Cei mai mulți dintre șoferii noștri sunt oameni profund religioși", a declarat Maslov.
Unul dintre ei este Piotr Iurenkov, în vârstă de 43 de ani, care s-a alăturat companiei.
"Am lucrat ca șofer pentru o companie privată, dar apoi a dat faliment, slavă Domnului! Am fost bucuros să găsesc un loc unde să pot lucra în mod onest și cu un program liber", a spus acesta.
Precum toate celelalte mașini din flota companiei, Honda Civic a lui Iurenkov a fost sfințită de un preot.
Uneori, compania asigură câte un trasnport gratis mai marilor bisericii, a declarat Maslov, amintind modul în care firma sa a condus un episcop și un pictor de icoane, într-un tur de o zi întreagă prin Bisericile Moscovei.
Galina Iastrebova, funcționară pe lângă un preot din Biserica Spas Nerukotvornii din Mănăstirea Andronikov, sud-vestul Moscovei, a declarat că a salutat ideea unui taxi ortodox, dar se îndoiește că mulți dintre cei care merg la biserică vor folosi serviciul.
"Cei mai mulți dintre ei folosesc metroul sau merg cu alți pelerini", a mai spus ea.
A mai adăugat, însă, că dacă ar avea nevoie vreodată de un taxi, ar alege mai degrabă unul ortodox. "Oamenii ortodocși se înțeleg reciproc mai bine", a spus ea.
Biserica Ortodoxă Rusă a spus, de asemenea, că susține ideea, deși avertizează că serviciul ar trebui să fie respectuos față de convingerile altora.
"Este o idee bună, în general, pentru că oamenii care de obicei sunt reticenți în a lua taxiuri s-ar simți confortabil într-o mașina cu un credincios", a declarat Vsevolod Chaplin, care conduce departamentul de relații ale Bisericii cu Statul. "I-aș sfătui însă pe proprietari să trateze persoanele cu alte convingeri religioase în mod respectuos". (Bogdan Roman)