Sfânta Liturghie arhierească, la biserica „Buna Vestire” din Satu Mare

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului

Sfânta Liturghie arhierească, la biserica „Buna Vestire” din Satu Mare

Peste 5.000 mii de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie arhierească, în biserica cu hramul „Buna Vestire” din municipiul Satu Mare. Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba luni, 2 mai 2016, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a vorbit credincioşilor despre mesajul adresat de către Dumnezeu, prin întruparea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, umanităţii.

„Mântuitorul a avut pentru fiecare dintre fiii şi fiicele lui Adam şi ai Evei un mesaj şi le-a încredinţat o misiune. Deci, prin întruparea Sa de la Duhul Sfânt, Mântuitorul devine Adam cel Nou şi măsura desăvârşirii în toate. Mântuitorul a reaşezat pe bărbat în statutul lui cel dintâi, şi anume să fie şi să devină cap încoronat, să-i fie cap femeii, să fie stâlpul, protectorul şi conducătorul familiei, să-şi iubească soţia, s-o ocrotească şi s-o însoţească în momentele grele ale vieţii ei, în calitate de mamă. Să asigure tot ce este necesar pentru dezvoltarea în chip armonios a familiei. Mântuitorul a stabilit locul şi rostul bărbatului şi al femeii în familie şi societate. Dacă în societate bărbatul poate avea diferite demnităţi, până la acea de cap încoronat, Mântuitorul, care a restabilit aceste lucruri, dar nu Şi Le-a însuşit, ci a arătat doar cum trebuie să fie ele. O singură dată a primit să fie încoronat, dar cu cunună de spini, pe Cruce. Bărbaţilor le-a încredinţat o misiune unică în istoria umanităţii, prin alegerea Apostolilor, cărora le-a transmis tainele Împărăţiei lui Dumnezeu, i-a ţinut în şcoala Sa dumnezeiască trei ani şi jumătate, au văzut, au auzit şi au trăit toate momentele şi evenimentele sfinte împreună cu Mântuitorul, dar şi drama finală. Le-a dat Sfinţilor Apostoli putere multă şi slavă multă”, a mărturisit Preasfinţia Sa.

De asemenea Chiriarhul locului a vorbit şi despre misiunea femeii şi a bărbatului în societate.

„În ce priveşte misiunea pământească a femeii, Mântuitorul a binecuvântat căsătoria, prin participarea la nunta din Cana Galileii, pentru toate veacurile, până la sfârşitul lumii. Femeia este născătoare de viaţă, pentru că aduce pe lume fii şi fiice şi, astfel, se înmulţeşte neamul omenesc. Pe femeie a sfinţit-o Mântuitorul şi a reabilitat-o, devenind egală bărbatului, iar pe bărbat l-a binecuvântat. Dintre femei, Maica Domnului a primit o demnitate sfântă. Şi azi femeia, în biserică, are cel mai important rol. Prima icoană din lume a Mântuitorului a fost lăsată unei femei, Veronica, care i-a dat o maramă să se şteargă, în timp ce mergea pe calea Crucii, şi pe ea a rămas chipul Lui. Aceasta este prima icoană din lume a Mântuitorului, care se pictează pe catapeteasma bisericilor ortodoxe. Femeile au stat lângă Crucea pe care era Răstignit Mântuitorul şi au auzit cuvintele Lui. Au asistat la coborârea de pe Cruce, la îmbălsămare şi au văzut cum este pus în Mormânt şi cum este aşezată piatra. Pentru curajul lor, Mântuitorul se arată prima dată şi le vorbeşte Femeilor Mironosiţe şi le dă misiunea de a spune apostolilor de Învierea Sa din morţi”, a subliniat Ierarhul.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: