Sfânta Liturghie săvârşită la 15 ani de la aducerea moaştelor Sf. Andrei la Galaţi
În ziua de 17 octombrie 2011 sărbătoarea împlinirii a 15 ani de la trecerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Galaţi, începută cu o seară în urmă printr-o procesiune în jurul Catedralei, a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti de către ierarhul Dunării de Jos, înconjurat de diaconi şi de precucernicii părinţi consilieri ai Centrului Eparhial.
La slujbă au participat credincioşi şi grupuri de copii veniţi împreună cu cadrele lor didactice pentru a se închina la moaştele sfinţilor.
Ca o mărturie a misiunii pe care o face Sfântul Apostol Andrei la Seminarul Teologic din Galaţi, care-i poartă numele, IPS Casian a hirotonit întru diacon pe unul din pedagogii acestei instituţii.
Sfântul Apostol Andrei este pentru gălăţeni ceea ce Cuvioasa Parascheva este pentru locuitorii Iaşiului, sau Sfântul Dimitrie Basarabov pentru bucureşteni. Prin venirea sa la Galaţi locuitorii eparhiei au câştigat o nouă sărbătoare locală înscrisă în calendarul ortodox, au dobândit un rugător apropiat în ceruri, un sfânt care a umplut casele oamenilor cu icoanele sale, rămânând şi în inimile lor.
Sărbătoarea „Trecerii la Galaţi a moaştelor Sfântului Andrei” în ziua de 17 octombrie, sau “Sfântul Andrei de toamnă” aşa cum a numit-o ÎPS Casian, deschide sărbătorile închinate acestui mare apostol lui Hristos, prăznuit în toată Biserica Ortodoxă la începutul iernii, pe 30 noiembrie.
Anul acesta va fi mai special, pentru că luni, 24 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va fi adus de la Patras (Grecia) de către o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras. Sfintele Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei se vor afla pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de credincioşi până în ziua de vineri, 28 octombrie 2011, orele 12:00. Sfântul Andrei va ajunge şi la Sibiu cu prilejul canonizării Sf. Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, şi la catedrala arhiepiscopală din Alba-Iulia.
sursa: edj.ro