Sfânta Parascheva ocroteşte de secole biserica din Dolheştii Mari

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Sfânta Parascheva ocroteşte de secole biserica din Dolheştii Mari

La 15 kilometri est de oraşul Fălticeni, pe drumul spre Dolhasca, se află Biserica „Cuvioasa Parascheva“ din Dolheştii Mari. Aceasta a fost ctitorită în secolul al XV-lea (anterior anului 1481) de hatmanul Şendrea şi este inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004.

Satul Dolheştii Mari, o aşezare pitorească înconjurată de păduri seculare şi împodobită cu multă spiritualitate şi istorie venind din cele mai vechi timpuri, se află pe drumul judeţean între Fălticeni şi Dolhasca, judeţul Suceava. Este situat în lungul văii Şomuzului Mare şi pe versantul sudic al masivului deluros dintre Siret şi Şomuzul Mare şi este înconjurat de un şes pitoresc pe valea Şomuzului şi de câteva dealuri minunate, împodobite cu multă verdeaţă. „Satul Dolheşti a apărut mai organizat în timpul celui de al doilea descălecat, la înfiinţarea primului stat feudal de sine stătător sub Bogdan I Voievod. Devenind cu timpul o localitate prosperă, satul a fost vândut şi cumpărat de diferiţi boieri, iar în cele din urmă a devenit proprietate a familiei boierului Şendrea, urmaş fiind vrednicul hatman al Sucevei. Familia acestui vestit boier a zidit o curte mare boierească, iar în mijloc o preafrumoasă biserică din piatră în stil de corabie, având o asemănare deosebită cu biserica Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, construită de Bogdan I în secolul al XII-lea (1360)“, a menţionat preotul paroh Viorel Vrabie. Locaşul de închinare din Dolheştii Mari este construit în stil romanic şi este cel mai vechi locaş de închinare boieresc din Moldova. Lucrarea a fost executată înainte de anul 1481 (după cum scrie în pisania de deasupra uşii la intrarea în pronaos), de către meşteri moldoveni şi armeni. În vara anului 1481, zugravul Gavriil Ieromonahul (prieten al marelui domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt) a pictat doar tabloul votiv şi icoana Cuvioasei Parascheva (deasupra uşii la intrare în pronaos). Această pictură în frescă este de o frumuseţe şi valoare artistică rar întâlnite.

Hram rânduit de hatmanul Şendrea

Biserica a fost supusă mai multor reparaţii, între care ultima a avut loc între anii 1988-1991, când, prin grija preotului paroh Camil Dăscălaşu şi a credincioşilor din parohie, s-au executat lucrări de tencuieli exterioare şi s-a construit un nou acoperiş în stil moldovenesc. „De sute de ani, patroana şi ocrotitoarea acestui sfânt locaş, Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, priveghează şi mijloceşte la Tronul Preasfintei Treimi pentru bunăstarea şi mântuirea credincioşilor. Nu întâmplător, familia hatmanului Şendrea a dorit ca sfânta lor ctitorie să fie ocrotită de această aleasă şi preaminunată mireasă a lui Hristos. Ei cunoşteau viaţa îngerească a Cuvioasei Parascheva, precum şi nenumăratele şi marile minuni săvârşite de ea spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea oamenilor. De asemenea, ei aveau ştiinţă de mulţimea darurilor cu care a fost încununată această sfântă fecioară, grabnică ajutătoare şi mare făcătoare de minuni“, a adăugat preotul paroh Viorel Vrabie. La Dolheştii Mari, Cuvioasa Parascheva îi ajută pe toţi credincioşii care vin în biserica ei cu credinţă, cu evlavie şi cu mare nădejde şi se închină la sfintele sale icoane.

Evlavie mare pentru Sfânta Parascheva

De-a lungul vremurilor, vrednici slujitori preoţi au slujit cu multă evlavie şi trăire duhovnicească în această împărăţie a lui Dumnezeu din cer pe pământ - biserica satului Dolheştii Mari, ctitoria marilor boieri dreptcredincioşi ai familiei Şendrea, unde îşi dorm ca nişte străjeri ai cerului somnul duhovnicesc până la Judecata de Apoi şi sfârşitul veacurilor. „La noi, la Dolheşti, în fiecare an pe data de 14 octombrie o prăznuim cu mare evlavie pe Sfânta Cuvioasa şi Maica noastră Parascheva, săvârşind slujbe de priveghere (în ajun), iar dimineaţa Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie. În continuare, săvârşim în mod solemn pomenirea tuturor ctitorilor şi a enoriaşilor plecaţi la cele veşnice. Mulţi credincioşi de pretutindeni vin în permanenţă şi se închină în biserica noastră la icoanele Sfintei Parascheva, participă la slujba Acatistului şi îndată primesc ajutor, mângâiere şi mijlocirea pentru iertarea păcatelor. Sfânta Cuvioasa Parascheva, maica noastră preabună, este grabnic ajutătoare tuturor binecredincioşilor care slăvesc pe Dumnezeu, pe Maica Domnului, pe sfinţi şi Sfânta Biserică“, s-a exprimat preotul paroh Viorel Vrabie. Cea mai veche ctitorie boierească din Moldova de la Dolheştii Mari confirmă evlavia de sute de ani a poporului nostru faţă de Sfânta Parascheva. Aici, dar şi în alte locuri din ţara noastră, Sfânta cea mult folositoare mijloceşte pentru credincioşii care se roagă cu evlavie.

 

Citește despre: