Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, sărbătorit în București
În fiecare an, la 26 noiembrie, creştinii ortodocşi îl pomenesc pe Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor. Biserica Parohiei “Lucaci” din Bucureşti, unde se află un fragment din moaştele Cuviosului, şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, alături de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a îndemnat familiile să dea naștere de prunci și să nu săvârșească avorturi: „Sfântul Stelian este un dar de la Dumnezeu și un îndemn pentru fiecare dintre noi să alergăm la ajutorul lui atunci când avem probleme, mai ales în vremea aceasta în care atât de multe familii refuză să aibă copii sau amână sosirea copiilor în familiile lor prea mult. Astfel, din calcule pur omenești ei împiedică apariția vieții atunci când Dumnezeu rânduiește. De aceea, sărbătoarea Sfântului Stelian trebuie să fie pentru fiecare dintre noi și un îndemn la a proteja viața și sănătatea, nu doar a copiilor născuți, ci și a copiilor care nu sunt încă născuți, pe care atâtea mame îi ucid fără nici un sentiment de milă sau de remușcare”.
„Prin grija şi osârdia Mitropolitului Ştefan al II-lea al Ţării Româneşti, un fragment din sfintele sale moaşte a ajuns în Ţara Românească şi atunci când mitropolitul a zidit această biserică în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae i-a oferit această comoară de preţ în anul 1736 şi anume fragmente din moaştele Sfântului Stelian care a devenit o bogăţie, o comoară a Capitalei şi o nădejde către care aleargă oamenii care îşi doresc copii şi nu pot să aibă şi oamenii care se confruntă cu diverse probleme de sănătate ale copiilor lor”, a mai spus Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură.
Prin grija faţă de cei mici, prin tămăduirea lor, dar şi prin ajutorul dat mamelor, Sfântul Stelian a devenit ocrotitorul copiilor şi al familiei în general. Despre minunile sale pot da mărturie foarte mulți credincioși chiar și în zilele noastre.
Despre viața Sfântului Stelian a vorbit Părintele consilier patriarhal Florin Şerbănescu, parohul Bisericii „Sfântul Stelian” - Lucaci din București: „Sfântul Stelian a vindecat prin rugăciunile sale copiii din țara Paflagoniei acum peste 1300 de ani de o molimă virulentă ce omora mai ales copiii cu vârstă fragedă. Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul a intrat chiar din timpul vieții sale în conștiința creștinătății ca ocrotitor al copiilor și al familiei”.
Racla cu fragmentul din moaștele Sfântului Cuvios Stelian a fost așezată într-un baldachin special în fața bisericii spre închinarea credincioșilor. În ajunul hramului, a fost organizată o procesiune cu sfintele moaşte.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiat parastasul pentru ctitori. Numeroși credincioși din Capitală și din împrejurimi au venit și anul acesta, mulți dintre ei cu copii în brațe, pentru a se închina la moaștele Cuviosului Stelian.
(Sursa: basilica.ro)