Sfântul Grigore Teologul, cinstit în Parohia Rediu, Protopopiatul I Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfântul Grigore Teologul, cinstit în Parohia Rediu, Protopopiatul I Iaşi

Credincioşii din Parohia Rediu, Protopopiatul I Iaşi, judeţul Iaşi, l-au serbat miercuri, 25 ianuarie 2023, pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul. Locaşul de închinăciune al parohiei este ocrotit de Maica Domnului şi de marele ierarh al Bisericii Ortodoxe.

Serbarea celui de-al doilea hram al bisericii din localitatea Rediu, judeţul Iaşi, situată lângă capitala Moldovei, i-a adunat miercuri, 25 ianuarie 2023, în rugăciune şi comuniune pe enoriaşi. Oamenii au venit să-l cinstească pe Sfântul Ierarh Grigore Teologul, care, împreună cu Maica Domnului, ocroteşte sfântul locaş, aşezat între mormintele de sute de ostaşi martiri.

În ajunul hramului, marţi, 24 ianuarie, s-a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia. A doua zi, Utrenia a fost urmată de Agheasma mică, de Sfânta Liturghie şi de Parastasul pentru cei adormiţi. Părintele Florin Călugăru, protopop al Protopopiatului I Iaşi, prezent pentru prima dată în locaşul de închinăciune, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În acelaşi timp, părintele protopop Florin Călugăru a apreciat lucrările care s-au realizat cu multă jertfă la ansamblul Parohiei Rediu. Părintele paroh Ştefan Tulan şi-a exprimat recunoştinţa faţă de părintele protopop şi faţă de toţi cei care au dragoste faţă de locaşul de închinăciune din Rediu. În vara anului 2009, au fost demarate lucrările de reconsolidare la biserica din Rediu, la iniţiativa părintelui paroh Ştefan Tulan, sprijinit de Consiliul Parohial şi de autorităţile locale.

Cu mari eforturi, s-a reuşit reabilitarea locaşului de închinăciune, care a fost apoi pictat în tehnica frescă de către o echipă de la Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „Resurrectio“ al Arhiepiscopiei Iaşilor. La intrarea în incinta ansamblului parohial s-a înălţat o poartă a eroilor. În prezent, se desfăşoară lucrări de reabilitare la casa parohială, ce au fost demarate în urmă cu doi ani din cauza unor infiltraţii. Biserica din Rediu aduce aminte de suferinţele neamului românesc. În acest loc sunt înmormântaţi mulţi eroi care s-au jertfit pentru patria străbună. De aici s-a pornit gândul măreţ al unirii românilor pentru a nu mai fi robiţi de străini. În aceste locuri, au vieţuit de-a lungul anilor sihaştri care s-au rugat precum vieţuitorii din Sfântul Munte Athos.

 

 

Citește despre: