Sfântul Luca, Doctorul cel preaiubit, Apostolul lui Hristos şi Omul de ştiinţă

Ortodoxia în lume

Sfântul Luca, Doctorul cel preaiubit, Apostolul lui Hristos şi Omul de ştiinţă

Luca este un model unic în istoria Bisericii. El a fost medic şi asociat al Sfântului Apostol Pavel, şi a fost găsit vrednic de a deveni autor al celei de-a treia Evanghelie şi al Faptelor Apostolilor.

"Vă îmbrăţişează Luca, doctorul prea iubit"

Luca este un model unic în istoria Bisericii. El a fost medic şi asociat al Sfântului Apostol Pavel, şi a fost găsit vrednic de a deveni autor al celei de-a treia Evanghelie şi al Faptelor Apostolilor.

Educaţia: Sfântul Luca a venit din Antiohia şi originea sa a fost grecească. El a fost un om educat în cunoaşterea ştiinţifică şi în înţelepciune. A studiat medicina şi a exercitat profesia de medic. Apostolul Pavel l-a atras la credinţa creştină. Pavel îl numeşte "doctorul prea iubit." Studierea celor două cărţi ale sale, "Evanghelia după Luca" şi "Faptele Apostolilor", arată că Luca a fost un misionar cald, un cunoscător excelent de limba greacă, un scriitor de primă mână, un istoric precis, şi inegalabil cronicar. Dar mai presus de acestea este un om inspirat de Duhul Sfânt.

În paginile din lucrările sale prezintă o mare bogăţie de cunoştinţe deţinute din toate ramurile înţelepciunii ştiinţifice. El a avut o educaţie profund religioasă, cunoştea cărţile Vechiului Testament şi poezia ebraică.

Apostol creştin: medicul Luca a fost un om de ştiinţă creştin. Acceptând credinţa creştină, fără ezitare, prin gura şi inima de foc ale Sfântului Apostol Pavel, medicul a devenit un stâlp al excelenţei creştine. Cunostintele sale şi darurile spirituale extraordinare nu sunt umplute cu mândrie şi aroganţă şi nu-l împiedică să cunoască şi să accepte credinţa lui Hristos. Pentru că, în timp ce Luca a fost bine educat, el a avut şi darul de a fi cu adevărat înţelept: smerenia.

Muncă misionară: Luca a fost un adevărat misionar. Harul lui Dumnezeu care l-a condus aproape de Apostolul neamurilor, l-a făcut mare misionar. L-a urmat pe Pavel în aproape toate excursiile misionare. A predicat Evanghelia lui Hristos în multe părţi ale Asiei, Macedonia, Grecia (Achaia), Italia şi, probabil, Franţa şi Africa. Dar cea mai bună predicăa sa, nemuritoare, şi cea mai mare activitatea misionară a lui Luca a fost scrierea celor două cărţi ale Noului Testament, a treia Evanghelie şi cartea Faptele Apostolilor. Luca şi-a dat toata viaţa pentru credinţă şi a fost găsit vrednic să dea mărturie de sânge, pentru că a murit de moarte de martir la vârsta de 84 de ani.

Acesta a fost Luca, doctorul prea iubit, prieten si asociat al Sfântului Apostol Pavel. Om cu adevărat educat superior, care a combinat ştiinţa cu credinţa şi evlavia. Luca este un exemplu excelent pentru oamenii de ştiinţă şi, în special pentru medici, dar şi pentru orice creştin modern.

(IPS Mitropolit Efthimios Acheloos, cartea "Cuvântul Vieţii" Editura Athos, Atena 2001)

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.churchofcyprus.org.cy