Sfântul Maslu de obște la parohia Cucuteni-Lețcani

Joi, 14 aprilie 2022, la parohia „Schimbarea la față” Cucuteni-Lețcani, din Protopopiatul Iași III, a fost săvârșită taina Sfântului Maslu.

În seara zilei de Joi, 14 aprilie 2022, în biserica „Schimbarea la față” a parohiei Cucuteni-Lețcani a fost taina Sfântului Maslu de către un sobor de șapte preoți sub protia părintelui Gabriel Merișescu, ostenitor în cadrul Protopopiatului Iași 3 și preot la Parohia Dumitreștii Gălății.

Din sobor au făcut parte părintele Andrei Olaru de la Parohia Trebeș-Bacău, părintele Alexandru Hurdubai de la parohia Mășcăteni-Botoșani, părintele Alexandru Gheorghiu de la Parohia Copălău-Botoșani, părintele Vasile Costan, de la Parohia Bogonos-Lețcani, precum și părintele Andrei Mocanu, gazda serii.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Gabriel Merișescu.

Scurt istoric

Satul Cucuteni este situat la 7 km de centrul comunei Lețcani din județul Iași. Prima atestare a satului datează din anul 1458. Biserica cu hramul „Schimbarea la față”, ctitorită la anul 1635, este monument istoric înscris pe lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2004 la numărul 1359, având codul de clasificare IS-II-m-B-04139. Catapeteasma bisericii ce datează din anul 1769.

Prin osteneala credincioșilor și a părintelui Mihail Adeodatus Ungureanu, dar și cu sprijinul părintelui arhimandrit Antim David, starețul Schitului Măgureanu din București, fiu al satului, între anii 2006- 2011 s-au desfășurat ample lucrări de reconsolidare și reparații capitale a bisericii, ce a fost resfințită în anul 2011 de către PS Calinic Botoșăneanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pictura bisericii

Deși atât de veche, biserica din Cucuteni-Lețcani nu a fost niciodată pictată integral, ci doar secvențial cu câteva scene, care nu s-au conservat. Astfel, în anul 2021, prin osteneala părintelui paroh Andrei Mocanu, prin jertfa enoriașilor și prin dragostea prietenilor parohiei, a început împodobirea bisericii cu pictură în frescă a biserici.

Cei ce doresc a sprijini această frumoasă lucrare pot face donații în contul RO83BRDE240SV23343292400 titular: Parohia „Schimbarea la față” Cucuteni, Com. Lețcani, jud. Iași sau pot lua legătura direct cu părintele paroh Andrei Mocanu  la numărul de telefon 0766 720 534.

De la același autor

Ultimele din categorie