Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, cinstit în cetatea Iaşilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, cinstit în cetatea Iaşilor

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a fost serbat de un număr mare de preoţi şi de credincioşi în cartierul ieşean Podu Roş. Slujba Vecerniei din seara zilei de 1 iulie 2015 din Biserica Slăvitului Voievod Ştefan cel Mare a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru toţi cei prezenţi şi a fost urmată de deschiderea oficială a Festivalului - Concurs Coral Internaţional pentru Tineret "Gavriil Musicescu".

Singura biserică din Iaşi închinată Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, aflată pe Aleea Rozelor, a îmbrăcat straie de sărbătoare pe 2 iulie 2015. Credincioşii din oraşul Iaşi, alături de numeroşi slujitori ai sfintelor altare, o parte veniţi din diferite colţuri ale Moldovei, au înălţat rugăciuni în cinstea Sfântului Voievod Ştefan, în ajunul sărbătorii închinate celui ce a apărat credinţa şi pământul românesc vreme de câteva decenii. Cântările deosebite din cadrul slujbei de seară au fost oferite de Corul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Chesarie Episcopul” din Buzău, tinerii seminarişti având posibilitatea să bucure pentru prima dată sufletele credincioşilor ieşeni. "Este important să ne serbăm hramul bisericii, acesta fiind un moment înălţător şi deosebit. În fiecare zi trebuie să ne rugăm sfântului ocrotitor, însă rugăciunea este mai intensă şi mai primită în ziua cinstirii sale. Parohia noastră a fost înfiinţată în anul 2004, când am fost numit preot paroh, iar până în anul 2006 am încercat cu enoriaşii devotaţi Bisericii să obţinem autorizaţia de construcţie. În luna octombrie a anului trecut, Bunul Dumnezeu a rânduit să aibă loc Slujba Sfinţirii locaşului de închinăciune. De la an la an, numărul preoţilor şi al credincioşilor a fost din ce în ce mai mare, astfel că la Slujba Vecerniei din seara zilei de 1 iulie am avut un sobor de 39 de slujitori ai sfintelor altare", a subliniat părintele paroh Mihai Doroşincă, care coordonează în calitate de director Fundaţia "Solidaritate şi Speranţă" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Binecuvântare arhierească cu prilejul hramului

La hramul din acest an, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost părintele Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. Părintele paroh Mihai Doroşincă şi-a exprimat preţuirea şi recunoştinţa faţă de Părintele Mitropolit Teofan pentru arhiereştile binecuvântări dar şi pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului Parohiei "Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Iaşi. "Întotdeauna am simţit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. De asemenea, am fost ajutaţi de ierarhul nostru atunci când am întâmpinat dificultăţi în finalizarea lucrărilor. Ne bucurăm de prezenţa părintelui Vilie Doroşincă, care a fost delegat de IPS Teofan din partea Centrului eparhial Iaşi la hramul bisericii noastre", s-a exprimat preotul paroh.

Festival-concurs în preajma cinstirii unui sfânt moldav

Slujba Vecerniei a reprezentat momentul oficial de deschidere al Festivalului - Concurs Coral Internaţional pentru Tineret "Gavriil Musicescu". Acesta este organizat pentru al treilea an consecutiv, în perioada 1-5 iulie 2015, de Asociaţia "Iubire şi Încredere", în colaborare cu mai multe instituţii şi asociaţii din Iaşi şi din ţară. "Am avut bucuria de a prezenta festivalul preoţilor şi credincioşilor participanţi, dar şi oficialităţilor locale, care se numără printre parteneri. Organizarea acestui festival este un lucru deosebit, cu atât mai mult cu cât, avem nume sonore care participă în calitate de invitaţi speciali. Ne bucură faptul că în preajma cinstirii unui sfânt moldav putem să aducem alături coruri şi personalităţi din ţară şi străinătate", a adăugat părintele Mihai Doroşincă. În contextul hramului, aseară (n.r. joi, 2 iulie) a fost organizat un concert de muzică psaltică.

Citește despre: