Sfinţire de biserică la Mănăstirea Sângeap-Basaraba

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfinţire de biserică la Mănăstirea Sângeap-Basaraba

Ziua de ieri, 12 august 2012, va rămâne pentru totdeauna scrisă în istoria Mănăstirii Sângeap-Basaraba, din comuna Scobinţi - Iaşi, ca dată a solemnului moment al sfinţirii bisericii de lemn a acestui aşezământ monahal. Slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de preoţi şi diaconi, cu participarea a peste 1.500 de credincioşi.

Ieri, în Duminica a X-a după Rusalii, mica obşte a Mănăstirii Sângeap-Basaraba l-a avut ca oaspete pe Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, în sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit biserica de lemn a mănăstirii, lăcaş ce va avea două hramuri: „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Mina“. Slujba de sfinţire prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită în altarul de vară al mănăstirii, la care au participat cu evlavie peste 1.500 de credincioşi. Din soborul preoţilor slujitori, alături de protos. Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba, au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, alături de mai mulţi stareţi, egumeni şi preoţi parohi ai mănăstirilor şi bisericilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Răspunsurile la strană au fost date de membri ai Corului „Basileus“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, dirijaţi de diac. prof. Mihai Ursache. Atât în timpul slujbei Sfintei Liturghii, cât şi după finalul acesteia, credincioşii prezenţi la sărbătoarea Mănăstirii Basaraba au intrat în altarul noului lăcaş sfinţit, unde s-au închinat, primind binecuvântare de la un preot.

După citirea Evangheliei de la Matei, cap. 17, versetele 14-23, în care se relatează vindecarea unui lunatic de către Mântuitorul Hristos, IPS Teofan a adresat un cuvânt celor prezenţi, în care a subliniat faptul că menirea omului este de a fi lăcaş al Duhului Sfânt. „Omul a fost creat de Dumnezeu pentru a deveni lăcaş al Lui, însă, din cauza păcatelor proprii şi din cauza păcatelor moştenite de la părinţi şi strămoşi, el devine de multe ori sălaş al puterilor întunericului. Orice chemare a Bisericii adresată credinciosului, începând cu Taina Sfântului Botez şi până la sfârşitul vieţii lui, este în fond aceeaşi, anume sensibilizarea omului, care are datoria de a alunga puterea întunericului din el prin cuvântul lui Dumnezeu dinlăuntrul său şi să devină ceea ce Dumnezeu aşteaptă de la el, anume Biserică binecuvântată şi sălaş al Duhului Sfânt. Tocmai de aceea, Biserica lui Hristos a rânduit să se zidească biserici şi mănăstiri şi să se sfinţească altare, ca omul văzând frumuseţea casei Domnului, să realizeze faptul că şi el, în fiinţa lui, este chemat să devină Biserică şi chivot binecuvântat. Şi cum poate omul să ajungă la această stare duhovnicească? Răspunsul ni-l dă marele mitropolit Filaret al Moscovei, care afirmă că omul poate deveni lăcaş al Duhului Sfânt prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, prin dumnezeieştile Taine ale Bisericii, prin iubirea faţă de Dumnezeu şi prin rugăciune“, a spus IPS Teofan.

La finalul Sfintei Liturghii, protos. Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan, binefăcătorilor şi tuturor celor prezenţi, subliniind în câteva cuvinte importanţa zilei pentru obştea pe care o păstoreşte: „Pentru Mănăstirea Basaraba este zi mult înseninată şi plină de mult dar al lui Dumnezeu. În momentul când se săvârşeşte Sfânta Liturghie împreună cu ierarhul locului, plinătatea darului Sfântului Duh vine şi mângâie în mod cu totul deosebit pe toţi cei care participă. Bucuria noastră este cu atât mai mare căci, după nouă ani de când biserica de lemn a fost construită, a rânduit Bunul Dumnezeu ca sfântul altar al acestui lăcaş să primească pecetea darului Sfântului Duh“. În continuare, stareţul mănăstirii, în semn de preţuire, i-a dăruit Înalt Preasfinţitului Teofan o cruce pentru binecuvântare. A urmat apoi dăruirea distincţiei „Sfântul Ierarh Dosoftei“ de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei părintelui stareţ şi părintelui Dumitru Tîncu de la parohia „Sfântul Gheorghe“ din Hârlău, cel care a donat terenul mănăstirii, iar ieromonahul Irineu Bălan, vieţuitor al Mănăstirii Basaraba, a fost hirotesit protosinghel. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult şi au ajutat la zidirea noii biserici, acestea primind distincţii şi diplome de vrednicie din mâna Înalt Preasfinţitului Teofan. Sărbătoarea Mănăstirii Basaraba s-a încheiat cu o agapă, la care au luat parte toţi cei prezenţi.

Biserica de lemn  a Mănăstirii Sângeap-Basaraba din comuna Scobinţi - Iaşi a fost ridicată în numai trei săptămâni, în anul 2003, de atunci şi până în prezent derulându-se lucrări de pictură şi de dotare cu cele necesare slujirii. Biserica a fost construită de către o echipă de meşteri populari din Vatra Moldoviţei, condusă de bătrânul Petru Ciornei, prin jertfa familiei Constantin Deleanu. Catapeteasma şi întregul mobilier au fost realizate în zona Neamţ, iar pictura sfântului altar a fost executată în acest an de ierom. Teofan Straton, în tehnica tempera, cu cheltuiala ctitorului şi a altor credincioşi.