Sfinţire de clopotniţă la Rediu Mitropoliei

Arhiepiscopia Iaşilor

Sfinţire de clopotniţă la Rediu Mitropoliei

Ziua de duminică, 23 februarie 2014, a reprezentat pentru credincioşii parohiei Rediu Mitropoliei a Protopopiatului Iaşi 1 un moment istoric, fiind pentru prima dată când în lăcaşul de cult al acestei comunităţi a fost oficiată o slujbă de către un mitropolit. Evenimentul a avut loc cu ocazia sfinţirii noii clopotniţe a bisericii, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

IPS Teofan a ajuns în satul Rediul Mitropoliei în după-amiaza zilei de duminică, fiind aşteptat la poarta lăcaşului de cult de numeroşi credincioşi, dar şi de autorităţi locale şi centrale. Printre preoţii prezenţi s-au numărat pr. Adrian Giosan, consilierul juridic eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protoieriei Iaşi 1, pr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Alexandru Argatu de la parohia Popricani, cel care a ridicat biserica din Rediu Mitropoliei după anul 1990. Printre oficialităţile care au luat parte la bucuria credincioşilor din Rediu amintim pe domnul Varujan Vosganian, secretar al Comisiei pentru cultură a Senatului, domnul deputat Constantin Adăscăliţei, domnul Vasile Pârlog, primarul comunei Popricani.

„România cea profundă, cea reală“

După slujba de sfinţire a clopotniţei, au urmat cuvântările de final. Primul care a vorbit a fost părintele protopop Toma Gradinaciuc, care a făcut o prezentare a parohiei Rediu Mitropoliei şi a activităţii pastoral-misionare desfăşurate în această comunitate, după care a urmat cuvântul părintelui paroh Constantin Grigore.

„Lucrând împreună în ultimii trei ani în această localitate, preot, enoriaşi şi autorităţi, am reuşit să înfrumuseţăm acest sfânt lăcaş cu anumite odoare bisericeşti, construind şi câteva anexe. Dintre aceste lucrări, am socotit că edificarea clopotniţei era cea mai importantă şi urgentă, mai ales că, în urma unei vizite pastorale a părintelui Toma Gradinaciuc, s-a observat pericolul existent pentru structura bisericii, din cauza greutăţii clopotului existent în turla lăcaşului de cult. Ne bucurăm că avem o nouă clopotniţă, pentru că sunetul clopotului şi cel al bătăii în toacă sunt printre cele mai emoţionante simboluri ale ritualului creştin ortodox“, a spus parohul din Rediu Mitropoliei.

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a evidenţiat statornicia parohiilor mici de la ţară, văzute ca „România cea profundă“: „Pentru cel care are ochi să vadă, inimă să simtă şi minte să înţeleagă, parohiile de acest gen constituie ţara cea adâncă, România cea profundă, cea reală, pe care nu o zdruncină convulsii de un gen sau altul. În aceste comunităţi, în general, oamenii rămân ataşaţi caselor lor,  pământurilor pe care le au şi bisericii parohiale. Am simţit în această după-amiază, văzând parohia dumneavoastră, măreţia lucrului mic şi frumuseţea lucrurilor obişnuite, pe lângă care trecem adesea indiferenţi“.

Slujba arhierească s-a încheiat cu o agapă, nu înainte ca pr. paroh Constantin Grigore să fie hirotesit de IPS Teofan în treapta de iconom.