Sfințirea Marelui Mir pentru a 23-a oară, moment solemn în Anul Centenar al Patriarhiei Române

Arhiepiscopia Bucureştilor

Sfințirea Marelui Mir pentru a 23-a oară, moment solemn în Anul Centenar al Patriarhiei Române

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat joi, în cadrul Sfintei Liturghii, sfințirea Sfântului și Marelui Mir, pentru a 23-a oară în istoria sa. Ceremonia solemnă a avut loc la altarul exterior al Catedralei Patriarhale din București.

Evenimentul se înscrie în programul manifestărilor dedicate Centenarului Patriarhiei Române și are o semnificație aparte: doar Bisericile autocefale, precum este Biserica Ortodoxă Română de 140 de ani, au dreptul de a săvârși această slujbă.

În cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare din Joia Mare se sfințește și un al doilea Agneț, din care se vor împărtăși pe tot parcursul anului copii nou-botezați, persoanele bolnave sau alte cazuri speciale.

În predica rostită după citirea textului evanghelic al zilei, Patriarhul Daniel a evidențiat legătura dintre Euharistie și Marele Mir: ambele simbolizează iubirea jertfelnică, smerită și milostivă a lui Hristos.

Preparat în primele trei zile din Săptămâna Pătimirilor, la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din Capitală, Marele Mir a fost pus în 12 amfore de argint pentru ceremonia din Joia Mare. Sfințirea Marelui Mir a inclus mai multe momente de rugăciune incluse în cadrul Liturghiei.

La final, Sfântul și Marele Mir a fost transferat în 44 amfore mici de argint și oferit de Patriarh reprezentanților eparhiilor din Patriarhia Română. Doar cinci dintre ierarhii eparhioți au lipsit de la eveniment și vor primi ulterior Sfântul și Marele Mir.

Înainte de a oferi ierarhilor cele 44 de amfore, Patriarhul Daniel a vorbit despre sensul lucrurilor frumoase și scumpe oferite lui Dumnezeu, în Biserică. Ele au ca punct de plecare gestul Mariei, sora lui Lazăr care a uns capul și picioarele Domnului cu mir de mare preț:

Acest mir de mare preț reprezintă, în primul rând o credință puternică și o iubire profundă a celor care iubesc pe Hristos, reprezintă o viață curată, trăită în sfințenie. Dar, în același timp reprezintă și toate darurile pe care clerici și mireni le-au făcut de-a lungul timpului Bisericii lui Hristos, daruri izvorâte din iubire față de Hristos și de Biserica Sa.

Toate veșmintele frumoase, toate obiectele liturgice ca Sfântul Potir, Sfântul Disc, amforele de mare valoare, icoanele sfinte și frumoase, picturile – toate acestea reprezintă semne ale iubirii clerului și credincioșilor față de Iisus Hristos. Totodată, Biserica are grijă și de săraci, însă o biserică frumoasă produce bucurie nu numai celor darnici și celor bogați sau mai înstăriți, ci și tuturor celor care intră și se roagă în ea.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment de recunoștință, în Palatul Patriarhiei. Mai multe persoane care au susținut pregătirea și sfințirea Marelui Mir au primit distincții din partea Patriarhului României.

Citește despre: