Simpozion despre Crezul de la Niceea, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad
În zilele de 22-23 mai se desfășoară la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad un Simpozion Internațional la care participă profesori din principalele centre universitare din România. Tema acestui eveniment, „Dogma de la Niceea și importanța mărturisirii ei în lumea actuală. Modele de mărturisitori: Sfinții Ilarion Felea și Dumitru Stăniloae”, se integrează atât în aniversarea celor 1700 de ani de la proclamarea Crezului de la Niceea, cât și în proclamarea noilor sfinți români, activitate desfășurată în contextul centenarului Patriarhiei Române.
În dimineața zilei de 22 mai a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internațional, în Sala Festivă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. Din prezidiu a făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Dr. Emilian Crișanul, D-na Prof. Univ. Dr. Cristina Nicolaescu, Prorector, delegată a d-lui Conf. Univ. Dr. Teodor-Florin Cilan, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, D-l Sergiu Bâlcea, reprezentantul d-lui Dr. Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad și Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.
În deschiderea lucrărilor Simpozionului, Părintele Decan Cristinel Ioja a arătat că manifestarea organizată la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad are menirea de a celebra teologic Crezul de la Niceea, ca expresie a experienței ecclesial-liturgice a Bisericii, accentuând următoarele aspecte: „Crezul de la Niceea, cristalizat și întregit la Constantinopol, cunoscut sub numele de crezul niceo-constantinopolitan are profunde rădăcini biblice și patristice și reprezintă expresia unității credinței Bisericii. Fiind receptat la Sinodul al IV-lea ecumenic de la Calcedon 451 precum și la celelalte sinoade ecumenice Crezul niceo-constantinopolitan are și o pronunțată dimensiune liturgică și pastorală, personală si comunitară”. Crezul de la Niceea, a mai arătat Părintele Decan, „are o profundă dimensiune teologică, dar și liturgică, pastorală și misionară, el exprimând un veritabil mod de viață creștină, având și relevanța experienței și întrupării lui în viața fiecărui credincios al Bisericii”. Crezul niceo-contantinopolitan, a arătat de asemenea Părintele Decan, se bucură de o multiplă receptare în concretul vieții Bisericii: receptare Sinodală, receptare liturgic-cultică, receptare în iconografie, receptare intercreștină, dar și o receptare personal-comunitară.
„Mesajul fundamental al Crezului de la Niceea pentru omul actual, dincolo de acela că Dumnezeu S-a făcut om, ca pe om să-l îndumnezeiască este acela de a oferi un răspuns antropologiilor reductive ale modernității, prin aceea că omul este născut de sus, după Arhietipul său din ceruri. Orice antropologie autentică trebuie să aibă ca bază hristologia, pentru că doar în Hristos ni se descoperă viața intratrinitară. Crezul prezintă un program de viață stropit cu sângele martirilor și întrupat în viețiile Sfinților Părinți care au participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din 325. Principiile fundamentale enunțate în conținutul Crezului niceo-constantinopolitan pot fi încadrate în sintagma: Cred-Mărturisesc-Aștept” a mai arătat Părintele Decan. În finalul intervenției sale, părintele prof. dr. Cristinel Ioja a mulțumit invitaților și particpanților la această manifestare teologică, subliniind faptul că prezența teologilor din mediul internațional, ca reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice, dar și a celei Evanghelice Lutherane exprimă năzuințele noastre creștine pentru o mărturisire comună a credinței, într-o lume din cea în ce mai secularizată. Multumirile s-au îndreptat mai apoi către ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu și Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Dr. Emilian Crișanul, pentru grija și coordonarea părintească pe care o asigură instituției de învățământ teologic arădean. Nu în ultimul rând, Părintele Decan a adresat mulțumiri instituției Consililui Județean Arad, care sprijină în mod constant și consistent toate manifestările care se desfășoară la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, arătând că reprezentanții acestei înalte instituții județene au înțeles foarte bine faptul că „teologia reprezintă un mod de coeziune socială și de mărturisire a credinței în mijlocul cetății”.
În continuare, din partea instituției Consiliului Județean Arad a luat cuvântul d-l Sergiu Bâlcea, reprezentantul d-lui Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean, arătând că „atunci când vorbim de valori, credința și educația sunt fundamentale pentru o societate sănătoasă, iar tinerii de astăzi au nevoie de o pregătire riguroasă pentru a putea răspunde provocărilor societății actuale”.
D-na prof. univ. dr. Cristina Nicolaescu, Prorectorul Universității ,,Aurel Vlaicu” Arad a arătat faptul că „în societatea actuală divizată, credința și spiritualitatea sunt singurii factori care pot contribui la progresul lumii”.
Înalpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, în alocuțiunea pe care a susținut-o în deschiderea Simpozionului a arătat referitor la tematica acestei manifestări științifice faptul că „Simbolul de credință niceean a persistat în decursul veacurilor în tot ceea ce înseamnă încadrarea noastră într-o Sfântă Tradiție a Bisericii. Crezul este cel care dă măsură dreptarului credinței, pe care trebuie să o asumăm în viața noastră creștină. Dreapta credință a Bisericii și strădania de a o cultiva cu toată seriozitatea în școlile noastre teologice este și dezideratul Facultății de Teologie din Arad”. Simpozionul de la Arad vine ca o continuitate a Simpozionului Internațional organizat în această perioadă de către Patriarhia Română la București pentru aniversarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și a ridicării acesteia la rangul de Patriarhiei, al cărui centenar îl sărbătorim anul acesta. Perioada în care se desfășoară Simpozionul Internațional de la Arad dedicat Crezului niceo-constantinopolitan se încadrează în parcursul Penticostarului, în care Duminica a VII-a este închinată Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, dar și în prăznuirea din 22 mai a Sfinților Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic, întrucât la cele două Sinoade a fost alcătuit și consacrat Crezul Bisericii Creștine. ,,Momentul acestui Simpozion teologic reprezintă o bucurie și o sărbătoare pentru întreaga Eparhie arădeană” a arătat în continuare Arhiepiscopul Aradului, adresând un călduros salut invitaților și participanților la această manifestare teologică. „Participarea interconfesională la această manifestare teologică demonstrează legăturile ecumenice și necesitatea conlucrării cât mai solide între confesiunile creștine pentru bunul mers al societății actuale” a mai arătat ierarhul arădean.
A urmat prezentarea a două comunicării teologice în plenul Simpozionului, susținute de către Prof. Dr. Martin Illert de la Universitatea ,,Martin Luther” din Halle-Wittenberg, Germania, și prof. asociat. la Bossey, Institul Ecumenic al Bisericilor de la Geneva, precum și de către Pr. Dr. Michel van Parys de la Mănăstirea Benedictină Chevetogne, Belgia și Colegiul Grec din Roma, Italia.
Lucrările Simpozionului Internațional vor continua și în după-amiaza zilei de 22 mai, precum și în dimineața zilei de 23 mai, fiind prezentate comunicările științifice ale participanților la această manifestare academică, prezentări urmate de ample discuții teologice.
La finalul manifestării, organizatorii acestei manifestări teologice internaționale vor prezenta Concluziile Simpozionului organizat în aceste zile la Arad. (pr. conf. dr. Lucian Farcașiu)