Simpozion internațional la Facultatea de Teologie din Arad în parteneriat cu UNESCO și Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU)

Arhiepiscopia Aradului

Simpozion internațional la Facultatea de Teologie din Arad în parteneriat cu UNESCO și Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU)

    • Simpozion internațional la Facultatea de Teologie din Arad în parteneriat cu UNESCO și Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU)
      Foto: arhiepiscopiaaradului.ro

      Foto: arhiepiscopiaaradului.ro

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfinției Sale Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, în zilele de 26 și 27 septembrie 2022, se desfășoară, la Arad, Simpozionul internațional, aflat sub genericul: Artă, teologie și civilizație în spațiile monastice române. De la școlile mănăstirești la școlile teologice.

Evenimentul academic este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, în parteneriat cu UNESCO (United Nations Education, Science and Culture Organization) și Federația Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU).

Deschiderea festivă s-a desfăşurat în Aula Magna a Facultăţii de Teologie, fiind prezenți și în mediul on-line reprezentanți din țări ca: Franța, Japonia, Senegal, Spania, Jamaica, Bulgaria, Belarus, Italia, Cipru.

Evenimentul înscris în cadrul programului aniversar: „Bicentenarul Teologiei arădene”, a debutat cu un cuvânt de bun venit, adresat oaspeţilor din ţară şi străinătate, de către Pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. Au urmat luările de cuvânt ale doamnei Dr. Ramona Lile, Rector al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, ale autorităţilor publice, ale reprezentanţilor instituţiilor cultural-academice, ale Presfințitului Siluan, Episcopului românilor din Ungaria şi cuvântul de salut din partea IPS Chrysostomos, Mitropolit de Kyrenia, Biserica Autocefală din Cipru.

În continuare au fost oferite medalii aniversare – 200 de ani de Teologie Ortodoxă din Arad, doamnei Dr. Daniela Popescu, Președintele Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO și domnului Europarlamentar Dr. Ing. Gheorghe Falcă, ca semn de apreciere pentru sprijinul acordat în derularea evenimentelor aniversare. Apreciind, la rândul său, întreaga activitate cultural-academică din cetatea Aradului, doamna Dr. Daniela Popescu a oferit, Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, Diploma de Onoare din partea FEACU.

Doamna Rector a subliniat faptul că este o onoare pentru universitatea noastră să găzduiască acest simpozion și a remarcat efortul depus, care a dus la deschiderea granițelor și porților universității.

În cuvântul său, domnul Europarlamentar Gheorghe Falcă a vorbit despre sprijinul constant și conlucrarea cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

Înalpreasfințitul Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, remarca, în cuvântul de binecuvântare, faptul că în astfel de momente culminante ale manifestărilor de știință și cultură arădene, Biserica a fost și este prezentă în mod firesc. În plus, acesta sublinia faptul că centrul eparhial a fost factorul care a vegheat ca mănăstirile și bisericile să reprezinte o adevărată matcă pentru formarea preoților și învățătorilor, care la rândul lor să lumineze și să formeze tinerele generații, care la rândul lor au fost sprijin real al celor ce militau pentru un cuget și o simțire românească. Totul sub purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu care ne-a învățat și ne-a vegheat pentru a fi și a rămâne în comuniune frățească cu toți locuitorii continentului și al lumii.

În finalul deschiderii, Dr. Daniela Popescu, Președintele Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO a prezentat comunicarea cu tema: Idei actuale de formare a personalităţii umane în şcoala creştină. La finalul acestei comunicărilor a avut loc lansarea volumului aniversar „Anniversary (eds. Dr. Daniela Popescu & Dr. Ana Dumitrescu): 75th Anniversary of UNESCO; 65th Years of Romania in UNESCO; 40th Years of WFUCA; 20th Years of EFUCA”. Cartea a fost prezentată de Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, o carte care descoperă fundamentele UNESCO și itinerarul atât de bogat al acestei instituții. În ea se descoperă fondatorii organizației dar și modelele zecilor de personalități care și-au adus contribuția la promovarea fundamentelor culturale. Această carte poate fi numită o veritabilă istorie a evenimentelor UNESCO, în contextul înaltelor valori ale umanității, precum și rolul României în UNESCO. Cartea cuprinde mesajele a peste 70 de personalități din întreaga lume, precum și peste 300 de fotografii.

Manifestarea a continuat cu prezentarea, on site și on line, pe parcursul întregii zile a comunicărilor ştiinţifice susţinute de către profesori de teologie, istorici şi oameni de cultură din 12 țări. Între aceştia menţionăm : Dr. Stoyan Bantchev, Former Senior Official, Sector for External Relations, UNESCO Headquarters, Paris, France; Dr. Ana Dumitrescu, Ancien membre du Secrétariat de l’UNESCO, Paris, France; Prof. Dr. Mircea Măran, “Mihailo Palov” School of Higher Studies for Educators in Vârșeţ, Serbia; Prof. Dr. Ion Valer Xenofontov, Faculty of History and Philosophy, State University of Moldova; Prof. Dr. Iuri Levchyk, President of the Bukovinian Art Center for the Preservation and Promotion of Traditional Romanian Culture, Cernăuţi, Ukraine; Prof. Dr. Jorge Núñez del Prado, “Gabriel René Moreno” Autonomous University of Bolivia; Prof. Dr. Enrique Rentería Castro, President of the UNESCO Compse Club from Mexico and Vice-President of the World Federation of UNESCO Clubs and Associations, Mexico; Prof. Dr. Luis Otavio Palhari, President of the Brazilian Federation of Associations and Clubs for UNESCO, Brazil; Rev. Prof. Dr. Gianpaolo Laugero, Facoltà eologica dell’Italia Settentrionale, Italy; Prof. Asoc. Dr. Ion Cârja, Facultatea de Istorie şi Filosofie – University „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca; CST III Dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, Academia Română – Institutul de Istorie „George Bărnuţiu”; Prof. Dr. Marcel Muntean, Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj Napoca; Prof. Dr. Sorin Șipoș, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice, Ştiinţele Comunicaţiei – Universitatea Oradea.

Prima zi a manifestării științifice s-a încheiat la Mănăstirea Hodoș Bodrog, unde participanților li s-a prezentat Muzeul și biserica veche a mănăstirii.

În cea de a doua zi, lucrările vor continua la mănăstirea „Sf. Simeon Stâlpnicul”, Arad Gai, cu prezentarea lucrărilor participanților la simpozion și cu vizitarea Muzeului de icoane a Mănăstirii Gai.

(Pr. lect. dr. Gabriel-Valeriu Basa)

 

Sursa: arhiepiscopiaaradului.ro

Citește despre: