Simpozion internațional la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

Arhiepiscopia Aradului

Simpozion internațional la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

În zilele de 14 și 15 iunie 2022, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad se desfășoară Simpozionul Internațional intitulat: The Significance of Theology in Today’s Society and Culture (Semnificațiile teologiei în societatea și cultura de azi).

Manifestarea a debutat cu slujba de Tedeum, săvârșită în paraclisul facultății de către Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a invitaților, a părinților consilieri de la centrul eparhial, a preoților din municipiu, și a studenților, masteranzilor și doctoranzilor.

Evenimentul a continuat, în Aula Magna, cu deschiderea festivă.

Părintele Decan, Pr. Prof. dr. Cristinel Ioja a salutat pe cei prezenți, mulțumind oaspeților veniți din țară și străinătate: „Prezența dumneavoastră onorează această școală, una care a avut statutul de singura școală superioară din Transilvania, la momentul deschiderii ei. În șirul bogat al evenimentelor dedicate Bicentenarul Teologiei Arădene, prin care căutăm să arătăm bogata și valoroasa tradiție a învățământului teologic arădean, am proiectat și aceste două evenimente academice de astăzi. Primul eveniment, încadrat într-un Simpozion, unul care privește retrospectiv, proiectiv și analitic implicațiile teologiei în societatea și cultura de astăzi. Al doilea eveniment îl reprezintă întrunirea Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie din Patriarhia Română, unde vor fi dezbătute aspecte ce țin de buna funcționare a învățământului teologic ortodox din România. Pentru binecuvântarea dată, mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”.

Doamna dr. Ramona Lile, Rector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a adresat un mesaj de bun venit invitaților, felicitând corpul profesoral al Facultății de Teologie pentru acest ceas aniversar important.

Pentru implicarea sa în sprijinirea Universității „Aurel Vlaicu” și a Arhiepiscopiei Aradului, i-a fost decernată medalia și diploma aniversară domnului Călin Bibarț, primarul Municipiului Arad. Cu acest prilej, domnia sa a mulțumit pentru distincție, arătând faptul că Facultatea de Teologie și Biserica Ortodoxă rămân implicate în construirea punților de consolidare a unei societăți arădene stabile.

Preacucernicul Părinte Profesor Nicușor Beldiman, Consilier Patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, a transmis mesajul de binecuvântare felicitare și prețuire deosebită din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru organizarea acestui moment aniversar special, cât și pentru întreaga activitate pe care corpul profesoral arădean o depune astăzi, în frunte cu Părintele Decan, pentru promovarea unei teologii academice integrate în sistemul universitar și care caută să răspundă multiplelor provocări ale societății actuale.

Vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Ionel Bulbuc, a transmis mesajul din partea Președintelui forului reprezentat, domnul Iustin Cionca, fiind apreciate multiplele și rodnicele colaborări avute între autoritățile locale, Arhiepiscopie și Facultatea de Teologie Ortodoxă.

Domnul Subprefect, dr. Doru Sinaci, a prezentat câteva repere istorice în care a  evidențiat rolul major jucat de elita teologică și culturală arădeană din secolul al XIX-lea în consolidarea instituțiilor românești politice, culturale și bisericești, fapt pentru care aniversarea Bicentenarului înobilează școala teologică arădeană.

IPS Părinte Arhiepiscop Timotei a salutat prezența invitaților și mai ales a reprezentanților Patriarhiei Române. IPS Sa a rememorat câteva momente din ceea ce a însemnat anul reînființării Facultății de Teologie din Arad când, prin grija Sfântului Sinod și a implicării unor cadre didactice care au activat la fosta Academie, s-a făcut o punte peste timp cu această frumoasă moștenire. Așadar, „dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate cele realizate până acum, care sunt roade ale darurilor Duhului Sfânt, care a însuflețit și pe înaintași și pe cei care le-au urmat.”

Lucrările au continuat în sesiunile în format „onsite” și „online”, acestea fiind disponibile și pe site-ul dedicat: https://conferinte.teologiearad.ro/2022/06/08/program/. În cadrul simpozionului au prezentat referate profesori de teologie din 9 țări: Germania, Austria, Grecia, Polonia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Liban, precum si de la Facultățile de Teologie din România.

În paralel cu acestea, s-au desfășurat lucrările Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie din Patriarhia Română.

(Pr. Filip Alb)

 

Sursa: arhiepiscopiaaradului.ro

Citește despre: