Simpozion studențesc și masteral la Facultatea de Teologie din Arad, în cadrul manifestărilor dedicate Bicentenarului Teologiei arădene (1822-2022)
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a organizat în zilele de 15-16 septembrie 2022, un simpozion național studențesc-masteral cu titlul Teologia, știința mărturisitoare despre Dumnezeu în Biserică și lume. Exigențele momentului.
Manifestarea științifică are loc sub egida Arhiepiscopiei Aradului și a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, printr-un proiect finanțat de Ministerul Educației Naționale și face parte din seria evenimentelor dedicate Bicentenarului Teologiei arădene (1822-2022).
Lucrările simpozionului s-au deschis la ora 9.30, în aula Facultății de Teologie. La deschiderea festivă au luat parte Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Prof. Univ. Dr. Codruța Stoica, Prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, profesori, studenți și masteranzi ai Facultății de Teologie din Arad, precum și studenți și masteranzi de la facultățile de teologie din țară, invitați la această manifestare.
În deschiderea manifestării Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de salut invitaților și participanților, subliniind că Simpozionul Național Studențesc și Masteral la care participă studenți din Facultățile de Teologie din Patriarhia Română reprezintă un exercițiu reflexiv și formativ asupra temei Teologiei ca știință mărturisitoare despre Dumnezeu în Biserică și în lume.
După cuvântul de salut, Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici a adresat celor prezenți cuvântul de binecuvântare și de salut din partea IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, subliniind, totodată, importanța acestei manifestări științifice, în cadrul programului Bicentenar, precum și necesitatea unor astfel de manifestări care să implice și să responsabilizeze studenții și masteranzii teologi.
A urmat cuvântul Doamnei Prof. Univ. Dr. Codruța Stoica, Prorectorul Universității „Aurel Vlaicu”, care și-a exprimat bucuria de a fi la o manifestare studențească, încurajând efortul de învățare și cercetare al studenților și masteranzilor teologi. Din partea studenților și a masteranzilor a vorbit domnul masterand Marius-Gheorghe Danciu.
Tot în cadrul deschiderii festive a fost lansat și prezentat volumul simpozionului studențesc-masteral organizat de către Facultatea de Teologie din Arad în anul 2021. Volumul întrunește studiile studenților și masteranzilor participanți la simpozionul desfășurat anul trecut, evidențiind, totodată, implicarea Facultății de Teologie din Arad în activitatea de cercetare la nivelul studenților și masteranzilor.
După deschiderea festivă au urmat secțiunile simpozionului incluzând dezbateri, pauze de cafea și concluziile simpozionului.
Manifestarea s-a bucurat de participarea studenților și masteranzilor de la facultățile de teologie din Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara și Oradea.
Manifestarea științifică a studenților și masteranzilor teologi din acest an are o semnificație deosebită, desfășurându-se în cadrul manifestărilor dedicate Bicentenarului Teologiei arădene. În decursul istoriei acestei instituții studenții teologi au jucat un rol hotărâtor în menținerea și afirmarea Școlii de teologie din Arad. De la Societatea de lectură a studenților teologi, până la implicarea în lupta de emancipare națională, de la manifestările și reprezentările de ordin cultural în orașul Arad și până la misiunile efectuate pe tot cuprinsul eparhiei Aradului, studenții teologi arădeni au devenit parte constitutivă a istoriei Institutului Teologic, Academiei Teologice și a Facultății de Teologie din Arad. Manifestarea de astăzi este ofranda pe care studenții și masteranzii teologi arădeni o aduc istoriei învățământului teologic arădean, dascălilor, ostenitorilor și celor care s-au format în această școală și care, ulterior, au slujit Biserica și Neamul nostru.
(Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang)
Sursa: arhiepiscopiaaradului.ro