Simpozionul județean „Gheorghe Ruset - Roznovanu” de la Roznov – ediția a XI-a
În data de 27 mai 2022, în sala de festivităţi a Liceului „Gheorghe Ruset - Roznovanu” din Roznov, s-a desfăşurat a XI-a ediţie a Simpozionului județean „Gheorghe Ruset - Roznovanu”, sub conducerea directorului prof. Stroea Ioan, marcându-se împlinirea a 61 de ani de învățământ liceal la Roznov (1961-2022).
Simpozionul s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria Roznov, sponsor oficial, reprezentată de Munteanu Bogdan Alexandru, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Facultatea de Geografie și Geologie, reprezentată de drd. Fedor Andreea Daniela, Inspectoratul Județean Neamț, reprezentat de inspectorii Giosanu Mihai, Socea Ana și Chilă Alina, Biserica „Sfântul Ilie” - Chintinci (Roznov), reprezentată de pr. dr. Vasile Iulian Mihail și Biblioteca „G.T. Kirileanu”.
Simpozionul a fost deschis de prof. Stroea Ioan, care a subliniat importanța și calitatea învățământului desfășurat la școala din Roznov. Munteanu Bogdan a dat citire unui mesaj din partea primarului Pavăl Vasile al orașului Roznov. Prof. dr. Nedeloiu Daniel a susținut lucrarea „Repere istorice ale învățământului roznovean (secolele XIX-XX)”, apoi pr. dr. Vasile Iulian-Mihail a prezentat lucrarea „Monumente istorice ale Roznovului”. Au rostit diferite alocuțiuni părintele Țoc Vasile și foști directori ai liceului din Roznov care s-au implicat cu dăruire în desfășurarea actului didactic.
Simpozionul a fiind organizat pe mai multe secţiuni în sesiunea de comunicări ale elevilor: Limba și literatura română (moderată de prof. Gabur Paulina), Istorie (moderată de prof. Grigoraș Bogdan și cercetător Hariuc Marian), Tradiție și spiritualitate (moderată de prof. Bordeianu Violeta), Geografie (moderată de prof. Duca Maria Carmen) și Științe socio-umane (moderată de prof. Hizan Adrian). A urmat apoi jurizarea comunicărilor și premierea participanților. S-au conferit diplome și plachete aniversare.
Simpozionul s-a încheiat cu un moment artistic, susținut de grupul folk condus de Stoian Ionuț și grupul de muzică populară „Mugurașii roznoveni” condus de înv. Bogus Verona. La final s-a plantat un stejar în curtea liceului, spre aducere aminte peste timp a acestui eveniment educațional.