Slujbă arhierească de hramul Bisericii „Ziua Crucii” Iași: „Crucea este fericirea cea adevărată”

14 Septembrie 2021 20:13 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

De sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, 14 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Ziua Crucii” din municipiul Iași.

Numeroși credincioși ieșeni au participat marți dimineață, 14 septembrie a.c., la hramul bisericii Parohiei „Ziua Crucii” din capitala Moldovei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de clerici. Alături de chiriarh au mai fost prezenți părintele consilier Bogdan Dedu, părintele Marius Daniel Profir, protopopul Protoieriei Iași II, părintele paroh Andrei Smeu precum și părintele Cătălin Bucur.

În cuvântul de învățătură adresat ieșenilor, ierarhul a vorbit despre cum trebuie creștinul să își asume crucea și să îl urmeze pe Domnul Hristos: „Crucea este întreg actul mântuitor al Domnului Hristos, de la întruparea Sa până la răstignirea Sa, învierea Sa și înălțarea la Cer, și toată viața creștină este așezată sub semnul puterii și înțelepciunii Sfintei Cruci. Crucea este urmarea lui Hristos: «Cel ce voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie». Să se lepede de sine, adică de marele dușman al nostru, pe care îl purtăm în noi – orgoliul, mândria și ambiția. Cel care dorește a fi urmașul lui Hristos se leapădă de toate acestea, luând Crucea și îl urmează pe Domnul. Crucea este propovăduirea Apostolilor și a întregii Biserici. Crucea este suferința care duce spre bucurie. Crucea este putere de har, dătătoare de har. Crucea este fericirea cea adevărată, dar ca să dobândești bucuria, trebuie să treci prin cruce, prin necaz, prin ispită, prin boală, prin suferință, toate așezându-le la picioarele Crucii. Dumnezeu are calea Sa să dăruiască celui purtător de cruce izvoare nesfârșite de bucurie”.

La final, cei prezenți au fost binecuvântați de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

De la același autor

Ultimele din categorie