Slujbă arhierească la hramul Schitului Salaş

Duminică, 2 august 2020, Schitul „Sfântul Ilie” - Salaș al Mănăstirii Putna și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a spus: „Astăzi am ascultat Sfânta Evanghelie în care ne-am amintit o minune pe care Domnul Iisus Hrisos a săvârşit-o şi anume minunea înmulţirii pâinilor, cinci pâini şi doi peşti cu care s-au hrănit mulţi oameni, cinci mii de bărbaţi în afară de femei şi de copii. Domnul Iisus Hristos a văzut mulţimile adunându-se şi i s-a făcut milă. Mulţime de oameni fără megafon, fără publicitate, fără anunţ că este cineva care zice ceva, se adunau în jurul Domnului Hristos, ba mai mult, relatarea acestei minuni vine după ce Evanghelistul Matei relatează momentul când Sfântului Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul şi după ce Domnul Hristos a auzit despre acest nefericit eveniment s-a retras, a vrut să fie singur, s-a dus mai departe, a ieşit chiar şi dintre apostolii săi. Cu toate acestea oamenii l-au urmărit, oamenilor le era drag să stea cu Domnul Iisus Hristos, şi care s-au dus după El iar Domnul Iisus Hristos văzând această mulțime de oameni i s-a făcut milă de ei. Domnul Iisus Hristos îi adună pe oameni şi Biserica îi adună pe oameni. Noi creştinii ar trebui să adunăm în jurul nostru. Fiecare dintre noi purtăm chipul Domnului Iisus Hristos și ar trebui să fim şi noi ca El”.

Istoria Schitului Salaș începe înainte de anul 1989, odată cu dorința ctitorului Dumitru Cureș de a construi un lăcaș închinat lui Dumnezeu pe terenul moștenit de la părinții săi, aflat în cătunul Salaș din satul Măgura, comuna Ulma, județul Suceava. După 1990, Dumitru Cureș a construit o biserică de lemn și câteva dependințe. Atunci, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen a hotărât ca acestea să fie organizate ca Schitul Salaș, pus sub ocrotirea Sfântului Proroc Ilie și care să aparțină duhovnicește și administrativ de Mănăstirea Putna, păstrând în același timp rânduiala slujbelor după calendarul pe stil vechi, folosit în zonă. În 2009, au fost începute lucrări ample de refacere și de extindere. Biserica a fost sfințită pe data de 30 iulie 2017 de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen, alături de Preasfințitul Episcop Damaschin Dorneanul, arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, și de un sobor de preoți și diaconi. (Constantin Agafiţei)

Ultimele din categorie