Slujbă arhierească la Mănăstirea Bogdăneşti

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Slujbă arhierească la Mănăstirea Bogdăneşti

Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârşit duminică, 13 iulie 2014, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bogdăneşti din judeţul Suceava. Slujba a fost oficiată în contextul hramului Bisericii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“, serbat anul acesta cu o săptămână mai devreme.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, hramul Mănăstirii Bogdăneşti din judeţul Suceava a fost serbat anul acesta în Duminica a V-a după Rusalii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La orele dimineţii, ierarhul de la Râmnicu Vâlcea a fost întâmpinat de credincioşi cu pâine şi sare, aşa cum este tradiţia, în acordurile Fanfarei de la Stamate şi în cântarea celor două coruri prezente: Corul bărbătesc din Bosanci şi Grupul vocal „Bogdana“ din Bogdăneşti. Înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, au fost depuse coroane de flori, din partea primarilor din zonă, la statuia voievodului întemeietor de ţară şi ctitor de mănăstire, Bogdan I. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, PS Emilian Lovişteanul a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a V-a după Rusalii. „Evanghelia din Duminica a V-a după Rusalii ne descoperă faptul că Mântuitorul a vrut să-i vindece pe oameni şi, totodată, să-i elibereze pe ei din robia păcatului, de ispitele vrăjmaşilor şi mai ales de puterea celui rău, cum s-a întâmplat în cazul celor doi demonizaţi. Vedem cum diavolii anihilează puterile sufleteşti ale omului, îi iau minţile şi nu-l mai lasă să se manifeste ca o persoană liberă, creată după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Oamenii posedaţi nu mai sunt liberi şi nici conştienţi de gesturile pe care le fac. Această lucrare de vindecare a persoanelor se continuă şi în Biserică, prin harul Sfintei Treimi. Nu este o lucrare uşoară, întrucât ea se înfăptuieşte cu mult post, rugăciune şi osteneală. Omul posedat de gânduri rele, de patimi şi răutăţi nu se mai poate ruga. Am văzut cu toţii în diferitele etape ale vieţii noastre persoane care nu se roagă, fiind cuprinse de indiferenţă faţă de Dumnezeu şi de Biserica Sa. Şi atunci noi, cei care suntem botezaţi, ne facem responsabili să ne rugăm pentru cei bolnavi, pentru cei care nu vin la biserică, pentru ca Dumnezeu să-i facă sănătoşi, atât la minte, cât şi la trup“, a spus PS Emilian Lovişteanul.

Lucrare realizată din dragoste faţă de Dumnezeu

În continuare, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului a amintit de bolile psihologice pe care le au unii oameni din societatea noastră, cauzate de păcate sau de cel rău. Ierarhul a îndemnt credincioşii să se roage pentru a fi feriţi de puterile răului, apoi a menţionat că este prezent la Bogdăneşti la îndemnul Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen. „Mulţumim tuturor celor care ne-au primit la Bogdăneşti cu multă căldură. Lucrarea din această aşezare a fost săvârşită, din dragoste faţă de Dumnezeu, de părintele Gheorghe Loghinoaia, care ne-a primit cu multă bucurie. Îi mulţumesc Înaltpreasfinţitului Pimen pentru chemare şi binecuvântare, tuturor părinţilor pentru împreună-slujire şi dumneavoastră pentru frumoasa primire. Mulţumim copiilor care ne-au primit frumos, fanfarei, coralelor de la Bosanci şi de aici, din Bogdăneşti. Dorim să-l felicităm pe părintele diacon Dragoş Pavel, care a fost hirotonit astăzi în treapta de diacon, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen“, a adăugat PS Emilian Lovişteanul. La final, a fost organizată o agapă frăţească la care au participat atât invitaţii, cât şi vârstnici aflaţi în grija căminului de bătrâni de lângă Mănăstirea Bogdăneşti.

 

Două decenii de la rezidirea Mănăstirii Bogdăneşti

Începuturile Mănăstirii Bogdăneşti datează din jurul anului 1363, când voievodul Bogdan I Întemeietorul împreună cu Maria, doamna sa, zideşte aici o mănăstire - Bogdana, Schitul Bogdăneşti sau Bogoslovul, pentru a servi drept biserică domnească. Anul 1994 va aduce o nouă etapă în viaţa vechii mănăstiri. Credincioşii locului încep rezidirea Mănăstirii Bogdăneşti pe un nou amplasament, după ce în 1993 au marcat locul vechiului locaş de rugăciune prin înălţarea unei troiţe. În prezent, sunt zidite biserica, Aşezământul creştin filantropic „Acoperământul Maicii Domnului“, turnul clopotniţă, chiliile, monumentul închinat primului ctitor, Bogdan Întemeietorul, şi agheasmatarul.