Slujbă arhierească la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Brusturi, Neamț

14 Septembrie 2022 20:47 Arhiepiscopia Iaşilor

Miercuri, 14 septembrie 2022, Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” – Brusturi din protopopiatul Târgu Neamț și-a serbat hramul.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a adunat mulțime de credincioși din părțile Neamțului la hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” din Brusturi. Sfânta Liturghie cu ocazia hramului mănăstirii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, în altarul de vară al așezământului monahal, înconjurat de soborul de preoți și diaconi.

După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit a adresat mulțimii credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură despre taina crucii în viața creștinului:

A ne purta crucea cu responsabilitate înseamnă a încerca să-l ajutăm pe celălalt să-și ducă crucea. Bărbatul să ajute femeia să-și ducă crucea ei. Femeia să ajute bărbatul să-și ducă crucea lui. Noi, de obicei, punem mai multe cruci pe spinarea celuilalt. Ni se pare că avem dreptul acesta. Ni se pare că suntem umiliți și, să nu ne pierdem demnitatea, să nu ne pierdem autoritatea, lăsăm crucea nostră să o ducă alții, în timp ce adevărata viață de om și de creștin este să ducă crucea celuilalt.

La finalul Sfintei Liturghii, diaconul Iustinian Ailenei, viețuitor al mănăstirii, a fost hirotesit arhidiacon, pe seama Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” – Brusturi.

Mănăstirea Brusturi – „Mănăstirea eroilor”

Mănăstirea „Sfânta Cruce” din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, mai este denumită şi „Mănăstirea Eroilor”, deoarece este ridicată în memoria miilor de ostaşi căzuţi în pădurile din apropiere. Așezământul monahal este situat în inima codrilor, în locul unde, în al Doilea Război Mondial, a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte. Pentru a păstra vie jertfa ostaşilor, în curtea Mănăstirii „Sfânta Cruce” s-a mai construit şi un monument cu două tunuri de o parte şi de cealaltă. Ctitorită de părintele Ilarion Argatu, mănăstirea din pădurea Brusturi a fost iniţial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistriţa. În anul 2007 schitul, care avea pe atunci 12 vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire. În ultimii ani, stareţ al aşezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetăţuia, iar din 26 decembrie 2015, stareţ al mănăstirii este părintele protosinghel Siluan Antoci.

Pentru a asculta predica integral, click aici

Ultimele din categorie