Slujbă arhierească la Mănăstirea Jgheaburi

Arhiepiscopia Râmnicului

Slujbă arhierească la Mănăstirea Jgheaburi

În Duminica a XXIX-a după Rusalii, „a celor zece leproşi”, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi în biserica „Naşterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Jgheaburi, din comuna Stoeneşti, judeţul Vâlcea.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Emilian a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca despre „vindecarea celor zece leproşi”, subliniind faptul că iubirea, recunoştinţa şi mulţumirea faţă de Dumnezeu şi de aproapele, după modelul sfinţilor, este necesară pentru sfinţirea vieţii şi dobândirea Împărăţiei Cerurilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a mulțumit Maicii Stareţe Antonia Toderel şi soborului de maici al mănăstirii pentru păstrarea rânduielii monahale, şi totodată a transmis binecuvântările arhiereşti ale Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de maici din obştea mănăstirii.

La Sfânta Liturghie au slujit părintele ieromonah Daniel, duhovnicul mănăstirii şi ieromonahi de la Mănăstirea Cozia.

Mănăstirea Jgheaburi se află în comuna Stoeneşti, judeţul Vâlcea, accesul făcându-se de pe DC 160, Râmnicu Vâlcea - Păuşeşti Măglaşi - Neghineşti - Suseni, sau direct din Stoeneşti, localitate situată pe DN 67.

Complexul monahal, aşezat în umbra unei văi adânci şi strâmte, mărginită de râpi înalte şi repezi, împădurite şi alunecoase, rămâne mărturie a existenței sihaştrilor în această zonă încă din timpul lui Radu Negru, în anul 1310.

Actuala biserică a schitului datează din 1827, fiind ridicată de preoţii din Cheia şi Cacova cu ajutorul localnicilor, pe locul ctitoriei lui Matei Basarab din 1640.

Pomelnicul, redat în zidul proscomidiarului, începe cu „leat 1300". Totuşi, primul nume este acela al lui Radu Negru, urmat de un Mihai, de Dan şi de Mircea. Cert este că, în momentul în care a trecut pe aici, Sfântul Nicodim a găsit un sihastru, continuator al tradiției pustniceşti de lângă izvorul cu apă sulfuroasă.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, din anul 2006 şi până în prezent se execută ample lucrări de consolidare ale bisericii şi de restaurare şi conservare ale picturii.

(Sursa: arhiram.ro)