Slujbă arhierească la Mănăstirea Petru Vodă

28 Iunie 2021 21:52 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În Duminica I după Rusalii, numită și Duminica Tuturor Sfinților, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț. În cadrul slujbei, Părintele Episcop a hirotonit un ierodiacon pe seama așezământului monahal.

Obștea monahală de la ctitoria duhovnicului Iustin Pârvu, Mănăstirea Petru Vodă, dar și credincioșii nemțeni, s-au rugat ieri dimineață, 27 iunie 2021, la Sfânta Liturghie săvârșită de PS Nichifor Botoșăneanul. În cadrul slujbei arhierești, monahul Iustin a fost hirotonit ierodiacon pe seama mănăstirii.

În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop a afirmat că prin pogorârea Duhului Sfânt se împlinește întreaga lucrare mântuitoare: „A mărturisi pe Domnul înseamnă să îl mărturisim zi de zi prin răbdarea noastră, prin viața noastră, dar mai ales prin puterea de a cinsti pe Dumnezeu și pe aproapele. Nu întâmplător s-a ales ca zi de prăznuire cea dintâi duminică de după Pogorârea Duhului Sfânt, ci ca înțelegere că prin pogorârea Duhului Sfânt se împlinește întreaga lucrare mântuitoare. Pogorârea Duhului Sfânt rodește în lume jertfa pe care Domnul a aruncat-o pe pământ ca pe un foc. Acest foc este Duhul cel Sfânt care vrea să lucreze în noi chipul Fiului, chipul lui Dumnezeu, ca în noi să fie gândul lui Dumnezeu, ca în noi să fie Duhul lui Dumnezeu, «ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină»”.

La final, clericii s-au îndreptat spre mormântul arhimandritului Iustin Pârvu și au săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletul ctitorului mănăstirilor de la Petru Vodă.

De la același autor

Ultimele din categorie