Slujbă arhierească la Mănăstirea Sihla - IPS Mitropolit Ioan: „Ce fericiți au fost că au gustat din lumina taborică”

6 August 2019 21:14 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

De sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos, marți, 6 august 2019, obștea monahală a Mănăstirii Sihla din județul Neamț a celebrat unul din hramurile acestui așezământ. Zeci de credincioși veniți din împrejurimile Neamțului au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. 

Anul acesta, viețuitorii mănăstirii dimpreună cu mulțimea credincioșilor s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan. Aceștia s-au rugat dimpreună cu ierarhul Banatului, care a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară a așezământului monahal, alături un sobor de slujitori format din stareți, preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup coral psaltic.

„Apostolii s-au împărtășit din lumină iar nouă ne-a îngăduit Hristos să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Său”

În cadrul cuvântării sale, IPS Părinte Ioan le-a vorbit celor prezenți despre cum s-au bucurat sfinții apostoli când au privit lumina de pe Muntele Tabor: „Fața Mântuitorului a strălucit ca soarele iar veșmintele lui, toate au fost albe. Sfinții apostoli s-au împărtășit cu ochiul lor din lumina dumnezeirii lui Hristos, au gustat din lumina lui Hristos, s-au hrănit cu lumina din lumina lui Hristos. Ce fericire pentru ei încât vă aduceți aminte că Sfântul Apostol Petru a zis: «Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voieşti, voi face aici trei colibe: Ţie una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una». Ce fericiți au fost că au gustat, că s-au hrănit cu privirea din lumina taborică, din lumina lui Hristos. Apostolii s-au împărtășit din lumină iar nouă ne-a îngăduit Hristos să ne hrănim și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Său”.

La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii au fost binecuvântați de Mitropolitul Banatului, și au primit în dar iconițe din partea arhiereului. De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, a cărei peșteră se află în proximitatea așezământului de la Sihla, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a săvârșit în această seară slujba Privegherii la Mănăstirea Sihăstria – Neamț, iar pe 7 august 2019, de ziua sfintei, ierarhul va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihla.

Mănăstiri: Mănăstirea Sihla

De la același autor

Ultimele din categorie