Slujbă arhierească în localitatea Crucea. IPS Teofan a binecuvântat centrul social al Parohiei „Sf. Voievozi”

Sâmbătă, 15 mai 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Voievozi” Crucea, comuna Lungani, județul Iași. La final, Părintele Mitropolit a binecuvântat noul așezământ social al comunității parohiale.

Credincioșii din Crucea au participat în această dimineață la sfintele slujbe oficiate la Parohia „Sfinții Voievozi” din localitate, săvârșite de IPS Mitropolit Teofan. După întâmpinarea ierarhului de clerici, autorități și localnici, Părintele Mitropolit a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea sfântului locaș. Din sobor au făcut parte părintele Pavel Postolachi, protopop de Pașcani, părintele Dan Damaschin, slujitor la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași, părintele paroh Bogdan Movilă, dar și clerici din zona județului Iași. Răspunsurile la strană au fost oferite de un cor mixt de tineri.

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a arătat în cuvântul său de învățătură că omul care se îngrijește de casa lui, de familia lui și își câștigă traiul cinstit, împlinește poruncile lui Dumnezeu: „Mersul creștinului la Sfânta Biserică arată că omul merge în corabia vieții împreună cu Domnul Hristos. Viața noastră ne duce în momentul în care omul este așezat la casa lui, și-a format o familie, apar pruncii în viața familiei, iar părinții încearcă să îi învețe cele bune. Dacă omul împlinește acest lucru, înseamnă că îl are pe Domnul Hristos în viața lui. Când există credință în familie înseamnă că omul călătorește în viața lui împreună cu Domnul Hristos. Chiar dacă are greutăți, are lipsuri, faptul că are mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu asupra lui, omul duce mai ușor greutatea propriei sale greutăți. În momentul în care omul încearcă să-și câștige în mod cinstit pâinea, încercând să muncească cu mâinile sale pentru a aduce acasă cele de trebuință, aceasta arată că omul împlinește porunca lui Dumnezeu, iar cel care împlinește porunca lui Dumnezeu îl are pe Domnul în timpul călătoriei sale prin această viață”.

„Dumnezeu spune întotdeauna adevărul”

Totodată, Părintele Mitropolit a afirmat că Dumnezeu îi arată omului adevărul și calea cea dreaptă: „Uneori, lumea ne îndeamnă spre lucruri rele. Dumnezeu spune, prin Biserica Sa, să îl iubești pe Dumnezeu, să îl iubești pe cel de lângă tine, să-ți cinstești părinții, să nu furi, să nu dai mărturie mincinoasă, să mergi la Sfânta Biserică. Pe de altă parte, mulți spun: «De ce să facem toate acestea? Mai bine ducem o viață de păcat, căci este mai multă distracție, mai multă bogăție dobândită în mod necinstit, mai puțini copii în casă, căci ne este mai bine». Creștinul adevărat, care îl are în corabia vieții pe Domnul Hristos, este chemat să spună, precum au spus sfinții apostoli în fragmentul din Scriptură care a fost citit, că este mai bine să ascultăm de Dumnezeu decât de oameni. De ce este mai bine să ascultăm de Dumnezeu? Pentru că Dumnezeu spune întotdeauna adevărul. Dumnezeu îți arată întotdeauna calea cea dreaptă. Dumnezeu îți așează în față ce este bine, ca să împlinești, și ce este rău, ca să te ferești. Atunci, omul este chemat să asculte mai mult de Dumnezeu decât de oameni. Omul să încerce, cu ajutorul Domnului, să împlinească cele bune, să evite pe cele rele, iar dacă totuși a căzut și în cele rele, Dumnezeu are brațele deschise spre noi și ne primește dacă recunoaștem greșelile, dacă ne mărturisim și îl rugăm pe Domnul să ne dea putere să nu mai păcătuim”.

Pentru contribuția adusă Bisericii și pentru efortul depus la ridicarea așezământului social, părintele paroh Bogdan Movilă a fost hirotesit iconom stavrofor și a primit din partea ierarhului semnele distinctive rangului său onorific. Totodată, părintele Adrian Tarniță, cel care a sprijinit parohia la construirea centrului, a fost hirotesit sachelar. La final, Părintele Mitropolit le-a dăruit binefăcătorilor distincții de vrednicie.

Centrul social al Parohiei „Sfinții Voievozi” Crucea a fost ridicat între anii 2017-2020. Între 2020 și 2021, în cadrul așezământului a fost amenajată o mansardă, cu ajutorul părintelui Adrian Tarniță. Încăperea binecuvântată astăzi va fi folosită de comunitatea parohială pentru diferite activități sociale și educaționale.

De la același autor

Ultimele din categorie