Slujbă arhierească în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujbă arhierească în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani

IPS Alexander Golitzin, Arhiepiscop de Toledo și Dallas, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat luni, 7 ianuarie 2019, Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani. La finalul slujbei, în aşezământul social-filantropic al parohiei a fost susţinut un repertoriu de cântece patriotice.

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, luni, 7 ianuarie 2019, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Alexander Golitzin, Arhiepiscop de Toledo și Dallas (Episcopia Bulgare a Bisericii Ortodoxe din America). Din soborul slujitorilor a mai făcut parte şi părintele Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani. Ierarhul a fost întâmpinat de soborul de preoți și de credincioși, fiind primit cu pâine și sare în glasul clopotelor. După cum ne-a relatat părintele paroh Petru Fercal, misionar protopopesc al Protopopiatului Botoşani, în cuvântul de învățătură Înaltpreasfinţia Sa și-a exprimat bucuria de a fi din nou în Moldova. Ierarhul s-a arătat impresionat de mănăstirile și de bisericile moldave, de duhul sfințeniei creștinilor și a marilor duhovnici, care îl conduc cu gândul la Sfântul Ioan Botezătorul. În acelaşi timp, a evocat chipul smereniei și al sfințeniei al Înaintemergătorului Domnului, arătând că Dumnezeu l-a numit cel mai mare dintre prooroci, iar vechile icoane îl reprezintă ca un înger. „Asta înseamnă că Sfântul Ioan Botezătorul a fost văzut ca modelul vieții îngerești. Viața aceasta îngerească nu este altceva decât viața asceților, viața monastică. De ce e atât de sfânt? Și răspunsul se află, după părerea mea, într-o singură frază: setea pentru sfințenia lui Dumnezeu. Dorința arzătoare de a-I vedea fața și de a-I sluji voinței. Mântuitorul vine la El pentru a fi botezat și să accepte această mare sarcină, anume de a-și pune mâna pe capul Celui Care este Stăpânul tuturor și să-L boteze”.

„Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți”

IPS Alexander Golitzin a prezentat rolul Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a-L face cunoscut lumii pe Mântuitorul, iar apoi a adresat un cald îndemn: „Iubiților, să gustăm cu toți din acest râu al sfințeniei de la Tronul Mielului lui Dumnezeu, care curge începând cu cinstirea pe care o aducem patronului - ocrotitorului acestei biserici. Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți și să vă aducă la El prin harul Domnului nostru Iisus Hristos”. La sfârșitul slujbei părintele protopop Lucian Leonte a mulțumit Arhiepiscopului de Toledo și Dallas, iar preotul paroh Petru Fercal i-a oferit o icoană cu chipul Sfântului Ioan Botezătorul, ca dar și recunoștință din partea parohiei. De asemenea, preotul Petru Fercal a mulțumit Părintelui Mitropolit Teofan, ierarhului ospete părintelui protopop Lucian Leonte, slujitorilor prezenți și tuturor celor ce au participat la hramul parohiei. În timpul agapei frățești, Corul „Sfântul Ioan Botezătorul” a prezentat un program de cântări patriotice, colinde și de cântări duhovnicești.

IPS Alexander Golitzin, date biografice

IPS Alexander este descendent al prinților ruşi Golitzin, monah athonit, profesor universitar și episcop american, fiind unul dintre cei mai cunoscuți teologi din lume, specialist în Patrologie, Ascetică şi Mistică. S-a născut în 1948 în California din familia princiară rusă Golitzin. Studiază la prestigioasa Universitate a Californiei din Berkley, unde şi-a luat licenţa în Filologie (Limba engleză). Studiază teologia cu John Meyendorff şi Al. Schmemann la St. Vladimir’s Seminary din New York, unde obține un master în Teologie. De la New York pleacă la studii doctorale la Universitatea Oxford din Anglia, unde lucrează sub îndrumarea Mitropolitului Kallistos Ware, şi unde şi-a luat doctoratul în Teologie în 1980, cu o teză despre Sfântul Dionisie Areopagitul. În timpul studiilor doctorale, a petrecut doi ani în Grecia şi un an la Muntele Athos, în preajma stareţului Emilianos de la Mănăstirea Simonos Petras. Aici învață greaca modernă tocmai pentru a putea conversa liber cu acest om îndumnezeit. După primirea titlului de doctor în Teologie, îndrumat de părintele său duhovnicesc, se întoarce în Statele Unite ca să slujească Evanghelia prin predarea Teologiei. Este hirotonit diacon în 1981 şi preot în 1984. Intră în monahism la Sfântul Munte Athos în 1986, primind ulterior rangul de arhimandrit. Predă teologia la St. Vladimir’s Seminary, iar în 1989 devine profesor la Universitatea Marquette din statul Wisconsin, unde, până în 2012 predă literatura ascetică și mistică ortodoxă timpurie. Pe 4 octombrie 2011, membrii Sfântului Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe din America l-a ales pe arhimandritul Alexander ca episcop pentru scaunul vacant al Episcopiei Bulgare a Bisericii Ortodoxe din America. Pe 5 mai 2012 a fost hirotonit episcop de Toledo şi al Episcopiei Bulgare în cadrul unei liturghii arhiereşti oficiate la Catedrala Ortodoxă „ Sfântul Gheorghe” din Rossford, Ohio.

Citește despre: