Slujbă de binecuvântare la Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții din Iași
În perioada 25-29 noiembrie 2013, Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții din Iași a desfășurat o serie de activități dedicate Zilei Naționale a României, reunite sub genericul „Tradițiile - dimensiune a identității românești”. În cadrul manifestărilor a avut loc joi, 28 noiembrie, și o slujbă de binecuvântare a clădirii, a cadrelor didactice și a elevilor instituției de învățământ ieșene, ce a fost oficiată de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoți.
Momente de sărbătoare la Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții din Iași, unde joia trecută, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de binecuvântare în Sala profesorilor, în prezența doamnei Mihaela Poroch, directorul instituției de învățământ ieșene, a directorului adjunct Mariana Stana, a profesoarei documentarist Alina Rusu, precum și a celorlalte cadre didactice. Slujba a cuprins sfințirea apei și a untdelemnului, după care pereții camerelor și claselor instituției de învățământ au fost stropiți cu aghiazmă și unși cu untdelemn sfințit.
„Biserica noastră, prin slujitorii ei, binecuvintează nu doar persoanele umane, ci și spațiile sau locurile în care aceste persoane își desfășoară activitatea. Dacă omul are nevoie de curăție, de binecuvântare și de luminare, tot așa și încăperile locuințelor sau ale instituțiilor în care muncește au nevoie de aceste lucrări binecuvântate. Într-un spațiu în care se rostesc cuvinte grele, în care se spun vorbe urâte, în care există numai certuri și supărări, parcă domnește o atmosferă apăsătoare. În spațiul în care însă se rostește numele binecuvântat al lui Dumnezeu, în care lucrurile sunt tratate cu grijă, cu atenție, cu blândețe, într-un mod afabil, deschis și luminos, atmosfera este cu totul alta. De ce oare? Pentru că lucrurile care ne înconjoară au memorie și, fie că ne place sau nu, ceea ce facem le afectează și pe ele. De aceea binecuvântarea aceasta a lui Dumnezeu vine să curățească văzduhul existenței noastre și lucrurile care ne înconjoară de orice pată, de orice negură și de orice supărare, și să aducă pacea și lumina Duhului Sfânt”, a subliniat arhim. Hrisostom Rădășanu în cuvântul rostit cadrelor didactice prezente.
Cu prilejul slujbei de binecuvântare, Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii din Iaşi a primit ca ocrotitoare pe Sfânta Muceniţă Ecaterina. Lucrul acesta a fost subliniat de d-na director Mihaela Poroch: „Vreau să mulțumesc preoților slujitori care au adus lumină încăperilor clădirii în care ne desfășurăm activitatea, precum și nouă, cadrelor didactice, care trăim zi de zi într-o lume bulversată, cu multe probleme, și care aveam nevoie de un moment de reculegere, de un moment sfânt. Mai mult decât atât, faptul că de azi înainte, instituția noastră va avea un patron, pe Sfânta Muceniță Ecaterina, care va ne proteja și ne va ajuta în activitățile noastre, întregește bucuria acestei zile atât de deosebită”.
La final, părintele consilier a dăruit fiecăreia dintre cadrele didactice ale liceului ieșean cartea „Mărturia unui călugăr ortodox. Convorbiri cu Jean Claude Noyé”, scrisă de Părintele Placide Deseille, precum și o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva. De asemenea, soborul slujitor a rostit rugăciuni pentru sufletele profesorilor de la Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții din Iași trecuți la Domnul.
Parteneriat între colegiul ieșean și Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor
Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții din Iași, începând cu luna noiembrie a acestui an, se află într-un parteneriat cu Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, reprezentat de părintele consilier Hrisostom Rădășanu. Totul a fost posibil prin munca și la inițiativa profesorului documentarist al colegiului ieșean, Alina Rusu.
„Meseria de profesor documentarist în spațiul educațional este mai puțin cunoscută la noi; ea presupune mai multe misiuni, cum ar fi cea de comunicare sau cea de gestionare a spațiului, însă cea mai importantă este misiunea culturală, care implică în primul rând încheierea de parteneriate cu diferite instituții din diverse domenii. Anul acesta, în calitate de profesor documentarist la Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții din Iași, am încheiat parteneriate cu Institutul de Arheologie - filiala Iași, Biblioteca Central Universitară Iași, Uniunea Scriitorilor din România - filiala Iași, cu Brigada 15 Mecanizată «Podu Înalt» din Iaşi, și nu în ultimul rând, avem binecuvântarea, plăcerea și bucuria de a avea parteneriat cu Sectorul Învățământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Proiectul în care am inclus parteneriatul cu Mitropolia se numește «Armata, Școala și Biserica, pilonii conștiinței specificului național», iar prima activitate desfășurată a fost în data de 27 noiembrie, când invitații pr. Adrian Morţun de la Brigada 15 Mecanizată «Podu Înalt» din Iaşi și locotenent colonel Marius Iacobuț de la Batalionul 151 Infanterie «Războieni» le-au vorbit elevilor noștri despre «Conștiința morală vs conștiința civică. Punte între egocentrism și altruism». Scopul activităţii a fost conştientizarea, şi implicit responsabilizarea elevilor, a faptului că fiecarea individ, prin propria conştiinţă moral- civică devine, voluntar sau involuntar, valoare sau non-valoare pentru semenii săi, în contextul societăţii din care face parte. Următoarea noastră întâlnire îl va avea ca invitat pe arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor”, a declarat prof. documentarist Alina Rusu.