Slujbă de binecuvântare la inaugurarea noii piste flexibile a Aeroportului Internaţional Iaşi
Noua pistă flexibilă a Aeroportului Internaţional Iaşi a fost ieri inaugurată în mod oficial. La festivităţi au participat reprezentanţi ai Guvernului, ai autorităţilor publice locale, precum şi numeroşi cetăţeni ai Iaşului. De acum înainte, pe Aeroportul Internaţional Iaşi poate ateriza şi decola orice tip de avion, indiferent de dimensiune. De la eveniment nu a lipsit nici Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat o slujbă de binecuvântare.
Festivităţile de inaugurare a noii piste a Aeroportului Internaţional Iaşi au debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, Înaltpreasfinţia Sa a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mesaj intitulat „O reuşită mare pentru prezent şi viitor“.
„Oraşul în care se adună anual cei mai mulţi pelerini“
„Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la Iaşi cunoaşte astăzi o etapă nouă, încurajatoare. Inaugurarea noii piste de aterizare-decolare a Aeroportului Internaţional Iaşi este cel mai important pas în realizarea unui aeroport modern, mai mare, un proiect grandios de dezvoltare urbană, ale cărui începuturi le cunoaştem din anii păstoririi noastre spirituale la Iaşi în calitate de Mitropolit (între anii 1990-2007) şi apoi Locţiitor de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei (între anii 2007-2008). Pentru societatea românească de astăzi, dornică de modernizare, de cunoaştere, de schimburi culturale, de turism şi integrare economică europeană, participarea la schimbul internaţional de valori spirituale, culturale şi materiale a devenit o cale de dezvoltare durabilă şi de dialog cu alte culturi şi popoare. În aceste condiţii, o investiţie autohtonă reuşită, menită să promoveze valorile istorice, culturale şi spirituale naţionale, dar şi prosperitatea materială, constituie un act de demnitate, responsabilitate şi eficienţă în slujirea comunităţii locale, care inspiră încredere şi curaj în confruntarea cu criza economică pe care o traversăm în prezent. Oraşul în care se adună anual cei mai mulţi pelerini, municipiul Iaşi, vestit centru spiritual, cultural, academic şi cu perspective de dezvoltare economică a Moldovei, va promova astfel mai mult, prin dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, valorile sale spirituale înscrise în patrimoniul cultural naţional, apreciat şi la nivel internaţional. Adresăm astăzi calde felicitări domnului Cristian Mihai Adomniţei, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, domnului Marius Bordea, Preşedintele Consiliului de Administraţie a Aeroportului Iaşi, precum şi tuturor celor care au lucrat cu seriozitate şi pasiune la finalizarea proiectului, în pofida crizei economice şi financiare prezente. Tuturor celor prezenţi la acest eveniment le dorim ani mulţi şi binecuvântaţi, cu sănătate şi mântuire, pace şi bucurie!“, s-a arătat în mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Iaşul, prin mila Domnului, este purtător de coroană plină de nestemate“
IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat, de asemenea, mesaj de felicitare pentru toţi cei care au contribuit la realizarea noii piste a aeroportului şi a amintit de alte obiective importante ale Iaşului care aşteaptă să fie repuse în valoare: „Iaşul, prin mila Domnului, este purtător de coroană plină de nestemate, apărute de-a lungul istoriei. Dintre aceste nestemate, unele sunt prezente şi strălucesc, altele au dispărut, iar altele sunt deteriorate. Printre cele care au fost readuse la viaţă, restaurate sau adăugate celor vechi, putem numi astăzi pista aeroportului, precum şi cele care au fost realizate în ultimii ani în urbea noastră. Mă refer aici la Bulevardul Copou, la Teatrul Naţional, Mănăstirea Golia, Complexul Ciric, Biserica Banu, Complexul Palas sau Biserica „Sf. Sava“. Această coroană însă este lipsită de alte câteva nestemate, care aşteaptă oameni puternici, curajoşi şi determinaţi, care să le reaşeze la locul lor de cinste. Mă refer aici la Palatul Culturii, Spitalul Regional, Complexul mitropolitan, Mănăstirea Frumoasa, acestea sunt doar câteva dintre cele care, cu mila Domnului şi cu străduinţa celor în măsură, vor adăuga frumuseţe, consistenţă şi consecinţe economice în viaţa urbei noastre“.
După slujba de binecuvântare au avut loc discursuri ale oficialităţilor prezente. Mai întâi, Preşedintele Consiliului de Administraţie a Aeroportului Iaşi, domnul Marius Bodea, a sintetizat ceea ce s-a realizat în decursul ultimului an în cadrul proiectului de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii de transport aerian la Iaşi, după care ministrul Transporturilor, domnul Ioan Rus, a apreciat efortul întregii comunităţi locale depus pentru realizarea noii piste a Aeroportului Iaşi. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, domnul Cristian Adomniţei, a mulţumit public tuturor celor implicaţi în proiect, cărora le-a acordat diplome. Printre cei care au primit mulţumiri s-a aflat şi primarul Iaşului, domnul Gheorghe Nichita.
Lucrările la noua pistă flexibilă de la Aeroportul Iaşi au început pe data de 7 august 2013. Valoarea contractului a fost de aproximativ 57 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind din fonduri europene. Pista de la Iaşi are o lungime de 2.400 de metri şi o lăţime de 60 de metri. Este o pistă flexibilă, realizată după cele mai moderne standarde, ce permite aterizarea şi decolarea oricărui tip de avion, indiferent de dimensiune. Prima aterizare oficială pe pista nouă a Iaşului a fost cea a cursei Roma - Iaşi, efectuată de o aeronavă aparţinând Companiei Tarom, care a avut parte de o primire specială, trecând pe sub un arc de apă făcut de două autospeciale de pompieri.