Slujbă de binecuvântare la Parohia Podoleni din județul Neamț

10 Septembrie 2022 14:28 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Podoleni, județul Neamț, l-au avut în mijlocul lor astăzi, 10 septembrie 2022, pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cu această ocazie, Părintele Mitropolit a binecuvântat lucrările de restaurare realizate la biserica parohială.

Mulțime de credincioși nemțeni, îmbracați în costume tradiționale și cu flori în mână, l-au întâmpinat în această dimineață pe chiriarhul lor, IPS Părinte Teofan, care a săvârșit cu acest prilej slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare realizate în ultima vreme la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Arhidiacon Ștefan”.

În omilia sa din cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a vorbit celor prezenți despre ce înseamnă Crucea în viața omului: Viața Sfintei Cruci este prezentă în viața oamenilor, în petrecerea lor pe acest pământ. Că este vorba de tată, de mamă, de cei care muncesc, de oșteni, de cei care au responsabilități în Biserică, în societate, de cei care sunt în stare să-și ducă Crucea, chiar dacă uneori cădem sub povara ei. Crucea fiind prezentă, așadar, în viața oamenilor adevărați, pentru că trecerea prin cruce, adică prin încercările acestei vieți îl fac pe om mai puternic, mai aproape de Dumnezeu, mai credincios, mai realist. Sfânta Cruce, adică viața omului de Cruce, de răstignire și de înviere. O astfel de viață de Cruce este dătătoare de multe bunătăți. Crucea este izvorâtoare de multă dragoste, că cel care suferă mult este și capabil să iubească mult. Iar dragostea este dătătoare de libertate. „Iubește și fă ce vrei”, mărturisește un cuvânt rostit din vechime (Fericitul Augustin n.r.). O viață de cruce este, de asemenea, izvorâtoare de multă putere. Un cuvânt din minunata carte numită Pateric spune: „Dai sânge, primești duh”. Ai o viață de încercări, dar nu deznădăjdui. Te ridici, mergi mai departe, îți pui nădejdea în Dumnezeu! Atunci tu arăți că te înscrii în starea de jertfă și primești duh nemăsurat de la Dumnezeu, duh îmbelșugat.

Spre sfârșitul slujbei, părintele protopop Bogdan Frăsilă, parohul bisericii din Podoleni, a primit în dar Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei”, ca semn de mulțumire din partea Bisericii pentru efortul depus în renovarea și înfrumusețarea sfântului locaș. În același timp, familia Vasile și Ana Humă, precum și domnul Lazăr Petru, au primit din partea chiriarhului distincția Crucea „Sfântului Dosoftei”, pentru mireni.

La final, credincioșii prezenți au fost binecuvântați de Părintele Mitropolit și au participat la tradiționala agapă.

De la același autor

Ultimele din categorie