Slujbă de comemorare a eroilor la Cocieri (Dubăsari)
La 19 mai, un sobor de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei, condus de PCuv. Arhimandrit Andrei Caramalău, stareţul Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei” de la Durleşti şi Exarhul Mănăstirilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, slujba de sfinţire a monumentului de la Cocieri (Dubăsari) înălţat în cinstea eroilor căzuţi în Războiul de pe Nistru din 1992.
La eveniment au participat în jur de trei sute de persoane, printre care şi reprezentanţi ai puterii locale şi centrale.
Părintele Arhimahdrit Andrei a transmis binecuvântarea IPS Mitropolit şi Exarh Petru tuturor participanţilor la momentul comemorativ şi a depus o coroană de flori,din partea Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei, la monumentul nou sfinţit. În cuvântul rostit, părintele Andrei şi-a exprimat recunoştinţa pentru jertfa eroilor căzuţi pentru independenţa şi integritatea Republicii Moldova în Războiul de pe Nistru. Printre cei care au vorbit despre tragedia din 1992 şi consecinţele ei au fost dl deputat Mihai Ghimpu, dl Sergiu Nârca, primarul satului Cocieri, dl Alexandru Leşan, primarul satului Coşniţa şi mai mulţi participanţi la război.
Părintele Andrei a dăruit celor prezenţi, ca semn de preţuire, cărţi religioase şi iconiţe.
Înălţarea monumentului şi organizarea slujbei de sfinţire s-a făcut cu sprijinul dl Vasile Petrea, directorul Pieţei „Agromondial” din Chişinău.
Anul acesta s-au împlinit 19 ani de la declanşarea Războiului de pe Nistru. Cocieri este localitatea unde, în 1992, la 2 martie a început conflictul armat. Războiul a durat aproape şase luni. În acele lupte au participat 29 de mii de persoane, dintre care 286 au decedat, iar 289 au rămas invalizi.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei