Slujbă de parastas pentru poetul Mihai Eminescu la Cimitirul Bellu
Preasfințitul Părinte Timotei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat luni, 15 ianuarie 2024, slujba parastasului pentru poetul Mihai Eminescu. Evenimentul a avut loc la mormântul poetului de la Cimitirul Bellu cu ocazia împlinirii a 174 de ani de la nașterea sa.
Cu acest prilej, PS Timotei a rostit și un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre personalitatea marelui poet și despre iubirea arătată lui de poporul român.
„Numeroase sunt motivele pentru care Eminescu este atât de iubit, pentru dragostea lui față de frumos, pentru iubirea țării, pentru iubirea semenilor, pentru încercările prin care a trecut și care au fost pentru el o adevărată cruce pe care a purtat-o până la urmă. Pentru faptul că a întruchipat cele mai frumoase gânduri pe care le poate avea un om față de țara lui, față de frații lui, față de Dumnezeu și tot ceea ce îl înconjoară”, a explicat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit la final de momentul, consemnat de autorul Ion Slavici, în care Eminescu și-a dăruit încălțămintea unui desculț, pe când se plimba pe străzile Bucureștiului și care spune multe despre personalitatea celui care avea să fie considerat cel mai mare poet român.
Date biografice
Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.
Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902.
Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.