Slujbă misionară în Parohia Bălușeni, Protopopiatul Botoșani
În după-amiaza zilei de 7 martie 2021, în Parohia Bălușeni, Protopopiatul Botoșani, judeţul Botoşani, s-a oficiat Paraclisul Maicii Domnului de către un sobor de preoţi.
Slujba a fost săvârşită în Biserica „Sfântul Nicolae”, în prezenţa a peste 70 de persoane din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani. În acelaşi timp, părintele Daniel Țăranu, șeful Cercului misionar „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, care cuprinde parohiile din comunele Cristești și Bălușeni, a venit însoțit cu aproximativ 40 de persoane. Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele Petru Fercal, protopop de Botoşani, părintele Daniel Țăranu de la Parohia Cristești I, părintele paroh Ioan Gafencu, părintele Claudiu Ionescu de la Parohia Buzeni, părintele Dumitru Chelaru și părintele Ovidiu Lăzărescu de la Parohia Draxini. Răspunsurile răspunsurile la strană au fost date de Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”. Părintele protopop Petru Fercal a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat cât de importantă este iubirea milostivă manifestată față de semeni: „Suntem chemați ca să fim una. Și ca să fim una trebuie să avem o credință tare, o țară statornică, în care să avem încredere că avem stabilitate, să avem grijă de copii, de oamenii muncii, de cei în suferință, de bolnavi, de cei care sunt în lipsuri, de cei care se nasc cu anumite boli și care nu se pot descurca singuri”. La slujbă a participat și primarul comunei Băluşeni, Doroftei Claudiu, care a mulțumit părintelui protopop pentru această frumoasă slujbă. În acelaşi timp, a promis că va colabora cu părintele paroh și va restaura Biserica „Sfinții Voievozi” – monument istoric din anul 1740. A urmat cuvântul părintelui Țăranu Daniel şi al părintelui paroh iar apoi, toți cei prezenți au fost invitați la Căminul cultural al comunei Bălușeni „Alexa Visarion”. După ce s-a săvârșit slujba de pomenire pentru eroii neamului, pentru ctitori, pentru eroii din localitate și pentru toți cei dragi adormiți întru Domnul, a urmat agapa creștină pregătită de familia Ailenei Mihai și Alina în colaborare cu alți credincioși. Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” a prezentat un buchet de cântări patriotice, folk și cântări dedicate satului și mamei.
Satul cu trei biserici
Parohia Bălușeni este formată din aproximativ 470 de familii ortodoxe și este străjuită de trei biserici. Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae în care se slujește în prezent, se găseşte în partea de nord a satului, pe o zonă de muchie de deal de unde se poate vedea tot satul. Construirea ei a început în anul 1840 de către boierul Iordache Zosim. S-a construit până la cota geamurilor din pereţi de piatră. În anul 1845 s-a întrerupt din cauza războiului. Între timp, Iordache Zosim a dat moşia sa din Băluşeni lui Nicolae Sofian (1812-1900), mare proprietar şi filantrop. Astfel, în anul 1898 s-a reluat construcţia bisericii, Nicolae Sofian continuând biserica în stil catolic, după dorința administratorului său polonez. Pereţii s-au construit din cărămidă iar biserica a fost acoperită cu tablă zincată. Sfinţirea bisericii s-a săvârşit pe 6 decembrie 1898 de către Mitropolitul Iosif Naniescu. La sfinţire a participat şi Nicolae Sofian iar cu acest prilej s-au făcut multe milostenii. La scurt timp Nicoale Sofian a trecut la cele veşnice. Între anii 1896 - 1898 în interior s-a executat pictură tip tempera. În anul 1911, în satul Băluşeni, s-a dat în folosinţă un nou cimitir. Aici, în anul 1924 s-a construit o capelă de către credincioşi, închinată Sfintei Treimi. Al treilea locaş de închinăciune din Băluşeni este Biserica cu hramul „Sfinţii Voievozi”, situată în cimitirul vechi din satul şi construită în anul 1740 de către Ioan Balotă. Forma bisericii este de cruce şi este construită din bârne de stejar şi acoperită cu şindrilă. La câțiva metri de biserica „Sfântul Nicolae” se află Căminul cultural „Alexa Visarion, generos în ceea ce privește spațiul și amenajarea interioară, cu un parc îmbietor, cu un teren de sport și o sală de sport. Alexa Visarion, regizor și scenarist de teatru și film, s-a născut în localitatea Bălușeni, județul Botoșani, la 11 septembrie 1947. În anul 2015 a devenit Cetățean de Onoare al comunei Bălușeni.