Slujbă misionară în Parohia Cătămărăști Deal
În Parohia „Binecredinciosul Voievod Ştefan Cel Mare și Sfânt”, Cătămărăști Deal, comuna Mihai Eminescu, Protopopiatul Botoșani, județul Botoșani s-a oficiat duminică, 28 februarie 2021, slujba Paraclisului Maicii Domnului.
Aceasta a fost săvârşită de către părintele Petru Fercal, protopop de Botoşani, împreună un sobor de preoţi. Părintele protopop, împreună cu un grup de aproximativ 100 persoane de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, s-a deplasat la această parohie. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Voievodul” al Parohiei Cătămărăști Deal, dirijat de profesorul Gabriel Musteață, și de Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”, dirijat de teologul Gheorghe Bulboacă. Părintele protopop Petru Fercal a ținut un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța slujbelor misionare: „Prin intermediul acestor momente de rugăciune, motivăm tinerii să se implice activ în grupul coral. Creștinii se bucură de o slujbă în cadrul căreia răspunsurile de la strană sunt oferite de coruri organizate. Partea a doua a programului, ce cuprinde cântări patriotice, folk și duhovnicești, precum și agapele oferite cu prilejul acesta, reprezintă un adevărat moment de comuniune și de bună-dispoziție. Părintele paroh Emanoil – Vasile Crețu este șef al Cercului misionar „Sfântul Ilie”, dirijor al Corului „Heruvimii” al preoților din Botoșani și coordonator al grupului de cântăreți din municipiul Botoșani, unde susține ore de canto, teorie și cântare practică, pe notație psaltică și liniară. A reușit să organizeze un grup misionar la nivel de cerc, și pe viitor va organiza slujbe misionare mai întâi la nivelul cercului, apoi și la alte parohii din protopopiat. Aceste slujbe vor fi adevărate pelerinaje de slujire, de cultură, şi de cunoaștere a particularităților din sate și din comune”. Părintele paroh Emanoil – Vasile Crețu a mulțumit părintelui protopop, părinților slujitori, corurilor, creștinilor și tuturor celor ce s-au implicat în organizarea acestui moment duhovnicesc. Toți cei prezenți la slujbă au fost invitați în așezământul social din curtea bisericii. A urmat o agapă creștină pregătită de enoriașii parohiei gazdă, timp în care a fost prezentat un program artistic cu piese folk, patriotice și din folclorul autentic românesc.
Misiune şi jertfă pentru biserica parohială
Parohia Cătămărăști Deal este formată din aproximativ 750 familii ortodoxe și 200 de familii aparținând cultelor neoprotestante. Biserica din Cătămărăști Deal este prima biserică de mir din țară închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. A fost înființată în anul 1997, prin desprinderea de Parohia Ipotești. Terenul bisericii a fost donat în 1993 de către Munteanu Vasile din Ipotești. În anul 1993, pe 8 august, a avut loc sfințirea temeliei bisericii de către IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei laşilor. Lucrările de zidire a bisericii au fost începute sub îndrumarea preotului Ștefan Holban, cu ajutorul membrilor Corpului militar 01189 al Şcolii de șoferi din Botoșani, care au zidit biserica până la acoperiș, şi prin voluntariatul creștinilor din sat și din comună. Proiectul bisericii a fost realizat de arhitecții Demostene Botez și Vasile Pasat. În luna martie 2004, preotul Ştefan Holban a ieşit la pensie, iar în data de 24 aprilie 2004, în Duminica Floriilor, a fost instalat noul preot paroh, în persoana părintelui Emanoil Vasile Crețu. Din anul 2004 s-au efectuat următoarele lucrări: zidirea turnului mic din fața bisericii, tencuieli interioare și exterioare, pictură murală în tehnica frescă, de către pictorul botoșănean loan Huțanu, dotare cu mobilier din stejar sculptat, pardoseală din marmură, încălzire pentru iarnă cu centrală pe gaz, candelabre, iluminare exterioară a bisericii, gard împrejmuitor din fier forjat și piatră, construirea complexului parohial ce cuprinde trapeză, bibliotecă, casă parohială, casă mortuară și anexe. Cei mai de seamă ctitori sunt: Gicu și Gherghina Onofrei, Marius și Mihaela Oniciuc, Viorel Chihaia, Valeriu și Valentina Iftime, Traian și Mariana Popa, Vasile şi Mihaela Bereştean și Florica Hliban, alți donatori, precum și creștinii din sat. Slujba de sfințire a noii biserici a fost săvârșită pe 1 septembrie 2013 de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.