Slujbă misionară în Parohia Ceir - Todireni

Enoriaşii din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani au poposit duminică, 21 iulie 2019, câteva ceasuri în Parohia „Cuvioasa Parascheva” - Ceir - Todireni, Protopopiatul Botoșani. Împreună cu preoţii slujitori, oamenii s-au rugat împrenă cu sătenii din Ceir şi i-au încurajat pe calea mântuirii.

Un grup de 70 de persoane de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, s-a deplasat duminică, 21 iulie 2019, cu 12 mașini în Parohia „Cuvioasa Parascheva” - Ceir, comuna Todireni, Protopopiatul Botoșani, judeţul Botoşani. S-a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului şi slujba Parastasului pentru cei adormiți. Apoi Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” a prezentat un concert de cântări patriotice și cântece care au ca subiect satul românesc de către. „În cuvântul de învățătură am subliniat faptul că oamenii trebuie să se îngrijească în mod echilibrat de trup și de suflet, păzind poruncile lui Dumnezeu, și să trăiască în pace și comuniune. Chiar dacă viața la sat înseamnă muncă de dimineață până seara, totuși omul, chiar și în timpul activităților, se poate ruga și dialoga cu Dumnezeu, în așa fel încât să nu se înstrăineze de Duhul Sfânt”, a relatat preotul Petru Fercal, misionar protopopesc. La final toți cei prezenți s-au bucurat de o agapă creștină, pregătită de enoriașii Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”.

 

Misiune pastorală pentru 73 de familii

 

În Parohia Ceir a fost numit la 30 august 2017 preotul Ciprian Onu. Această parohie misionară este formată din aproximativ 73 de familii ortodoxe, dintre care 33 sunt văduvi. Tot aici sunt în jur de 55 familii de penticostali, cu mai mulți copii, ce au casă de adunare și se întâlnesc săptămânal. Părintele paroh Ciprian Onu se străduiește ca în duminicile și în sărbătorile din cursul anului să săvârșească Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie. În posturi săvârșește Taina Sfântului Maslu cu mai mulți preoți, și de multe ori în cursul săptămânii, în zilele de rând, săvârșește câte un acatist al unui sfânt sau Paraclisul Maicii Domnului. Alături de părintele, doamna preoteasă Nicoleta, s-a străduit să formeze un cor de tineri, cu care lucrează săptămânal ca să înfrumusețeze slujbele din duminici și sărbători. „În același timp se ostenește cu creșterea și formarea celor doi copii: Maria (2 ani) și Partenie (o lună), încercând să le sădească în suflet dragostea de Dumnezeu.

Părintele paroh, alături de Consiliul parohial, de Comitetul parohial, de enoriași și de binefăcători, a cumpărat mochetă pentru biserică, un set de sfinte vase, două clopote și alte obiecte de cult.

Având în vedere că oamenii se confruntă cu multe lipsuri, viața nu este tocmai ușoară”, a mai adăugat preotul paroh Petru Fercal.

 

Casă nouă pentru familia preotului din Ceir

 

În data de 4 iunie 2019, în urma unei furtuni cu rupere de nori, în casa parohială, ridicată din furci, fără temelie și veche de peste 80 de ani, puhoiul de apă a forțat ușa și apa a cuprins toate încăperile, distrugând bunurile în proporție de 90%. După retragerea apelor, casa plină de mâl a fost în pericol să se prăbușească, iar familia preotului a fost obligată să-și caute găzduire în altă parte. „Această situaţie nu se poate rezolva altfel, decât zidind o casă nouă. Împlinirea acestui obiectiv este foarte greu de atins, având în vedere situația financiară a enoriașilor. Pentru a veni în ajutor, împreună cu părintele paroh Ciprian Onu am stabilit ca în ziua de 21 iulie 2019 să săvârșim o slujbă misionară. De asemenea, creștinii de la Botoşani au oferit părintelui paroh Ciprian Onu suma de 2500 de lei și bunuri casnice, ca ajutor pentru familie. Părintele paroh a mulțumit din suflet pentru acest moment duhovnicesc, pentru ajutorul acordat și pentru purtarea de grijă cu care a fost înconjurat, mărturisind că toate acestea i-au oferit un impuls pentru a trece mai ușor peste încercări”, a mai adăugat preotul misionar Petru Fercal.

Persoanele care doresc să sprijine construcţia casei parohiale au la dispoziţie contul RO57RNCB0041126416080001, deschis la BCR Botoşani pe numele Parohia Ceir. Mai multe detalii pot fi obţinute la numărul de telefon 0755.776.286 (preot Ciprian Onu).

Citește alte articole despre: slujbă, preoţi, credincioși, ceir, slujitori, misiune, casa parohială

De la același autor

Ultimele din categorie