Slujbă misionară în Parohia Icușeni-Vorona

În după-amiaza zilei de duminică, 9 august 2020, în Parohia Icușeni, comuna Vorona, Protopopiatul Botoșani, judeţul Botoşani, s-a oficiat Paraclisul Maicii Domnului.

Slujba a fost săvârşită de părintele Petru Fercal, misionar protopopesc al Protopopiatului Botoşani, şi de preotul paroh Adrian Secrieru în incinta Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Icuşeni. Alături de enoriaşii parohiei, s-a rugat împreună un grup de credincioşi de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, cu toţii trăind frumusețea comuniunii și slujirii lui Dumnezeu în curtea bisericii din Icușeni Vechi, „o adevărată livadă de salcâmi, tei și nuci”, după cum ne-a relatat părintele misionar protopoesc Petru Fercal. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani. După slujbă, părintele misionar al Protopopiatului Botoşani a ținut un cuvânt de învățătură, în care a scos în evidență importanța păzirii poruncilor lui Dumnezeu, săvârșirea faptelor bune și buna conviețuire între oameni. De asemenea, a fost evocată familia creștină, nașterea de prunci, cultivarea virtuților, într-ajutorarea oamenilor, toate având ca finalitate mântuirea sufletului și dobândirea vieții veșnice în împărăția lui Dumnezeu: „Avem o datorie morală să transmitem copiilor noștri o credință mântuitoare în Biserica Ortodoxă, să investim cu timp și fără timp în copiii noștri, contribuind la dezvoltarea lor culturală, spirituală și socială. Astfel, le vom oferi un viitor de nădejde, ca recunoștință pentru înaintașii noștri care au udat pământul cu sângele lor jertfelnic pentru o țară independentă și o credință adevărată. În ciuda tuturor necazurilor și greutăților care se abat asupra noastră în aceste vremuri, să rămânem încredințați, că numai împreună cu Dumnezeu vom birui și învinge, după cum spune Mântuitorul: <<Fără Mine nu puteți face nimic. Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele>> (Ioan 15, 5)”.

Mărturisiri din viaţa unui veteran de război

A urmat cuvântul de mulțumire al părintelui paroh Adrian Secrieru, care a arătat importanța și frumusețea unor astfel de întâlniri. De asemenea, și-a exprimat dorința ca și în viitor să mai fie organizate astfel de momente, ce duc la înfrățire și oferă năzuința spre un viitor binecuvântat. „Interesant și emoționant a fost momentul când domnul Ioan, în vârstă de 93 de ani, veteran de război, a depănat câteva secvențe din viața lui plină de încercări. Veteranul a mărturisit că L-a simțit mereu pe Dumnezeu că-l ajută și ca mărturie la această frumoasă vârstă se descurcă în majoritatea cazurilor, de unul singur, foarte bine. La sfârșit am săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii neamului și pentru toți cei care se odihnesc în jurul bisericii, întrucât până la al Doilea Război Mondial în preajma Bisericii <<Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil>> a fost și cimitirul satului. Pentru a crea un moment de dialog, schimb de impresii și bună dispoziție, Corul misionar <<Sfântul Ioan Botezătorul>> a susținut un program de cântări patriotice și cântări dedicate satului românesc, iar un tânăr din localitate a interpretat două pricesne. N-a lipsit nici tradiționala agapă, oferită de enoriașii celor două parohii, ca mărturie că oricând putem da dovadă de comuniune, într-ajutorare și trăire creștină”, a mai transmis părintele Petru Fercal. Parohia Icușeni este păstorită din anul 1999 de părintele Adrian Secrieru şi are două biserici: Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” - monument istoric din anul 1780 și Biserica de zid - „Sfânta Treime”, construită în anul 1977.

Citește alte articole despre: slujbă, preoţi, credincioși, Icuşeni, slujire, oameni, priceasna, cântări, sat

De la același autor

Ultimele din categorie