Slujbă în sobor la parohia Filioara, comuna Agapia
Sâmbătă, 15 decembrie 2012, credincioşii parohiei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Filioara, comuna Agapia, au participat în număr mare la slujbele săvârşite în cinstea Icoanei făcătoarei de minuni a Mântuitorului Hristos, de la cărei primă minune s-au împlinit 10 ani.
Un sobor de cinci preoţi a oficiat sâmbătă seară în Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Filioara, comuna Agapia, slujba Acatistului şi a Canonului de umilinţă a Mântuitorului Iisus Hristos, alături de rugăciuni de mulţumire şi de cerere, în cinstea Icoanei făcătoarei de minuni a Mântuitorului Hristos, ce se află în acest lăcaş de cult. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, care au susţinut la sfârşitul slujbei, alături de Corul Pensionarilor din Târgu Neamţ, un recital de colinde. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. paroh Dumitru Irina, care a subliniat semnificaţia zilei pentru comunitatea pe care o păstoreşte: "Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în această zi se împlinesc 10 ani de când Icoana Mântuitorului Iisus Hristos din biserica noastră a lăcrimat cu Sfântul Mir. De aceea, cu smerenie adâncă, putem exclama şi noi cuvintele «Mare eşti Doamne şi minunate sunt lucrurile Tale şi nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale.» "
Localizată în satulFilioara, comunaAgapia, judeţulNeamţ, Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" a fost construită în anul 1948 pe locul unei bisericuţe vechi din lemn din 1855. Cea dintâi bisericădin satul Filioara se presupune că ar fi fost zidită în jurul anului 1794, pe locul unei vechi chilii, amplasată în preajma dealului Filioru. Referiri la satul Filioara se găsesc încă din secolul XV-XVI ,într-un act istoric al lui Petru Voievod, din 21 noiembrie 1596, iar într-o catagrafia din 1839 se atestă faptul că Filioara aparţinea Mănăstirii Agapia. Biserica are actualmente două hramuri, "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel'' şi "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" şi este cunoscută mai ales datorită Icoanei Făcătoare de minuni a Mântuitorului, care plânge cu Sfântul Mir. Minunea s-a repetat de aproximativ 30 de ori, prima dată pe 15 decembrie 2002. (Tudorel Rusu)