Slujire arhierească la Parohia Roșca din Iași. IPS Teofan a binecuvântat „Crucea Bucuriei” și casa parohială

16 Februarie 2021 17:16 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a aflat în această dimineață în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Voievozi” Roșca din municipiul Iași. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit „Crucea Bucuriei”, ridicată în curtea lăcașului de cult, și a binecuvântat casa parohială. Slujba de sfințire a fost precedată de Sfânta Liturghie.

Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii ieșeni din cartierul Tătărași au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Alături de chiriarh au mai slujit părintele prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, părintele Marius Daniel Profir, protopopul Protoieriei Iași II, părintele Dumitru Boboc, inspector bisericesc și parohul Bisericii „Intrarea Domnului in Ierusalim” Iași, părintele Ciprian Dumitru Ciuntu, parohul Bisericii „Sfinții Voievozi” – Roșca, părintele Andrei Atudori, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și slujitor la Parohia Roșca și părintele Neculai Dorneanu, parohul Bisericii „Sfânta Mahramă a Domnului” din cartierul ieșean Cantemir. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de tineri teologi.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan a arătat că omul este chemat să dobândească smerita cugetare, gândul lui Hristos:

„Să avem cuget curat și cuget bun. Ce înseamnă aceasta? Desigur, găsim multe și minunate lucruri din care am reține câteva folositoare pentru viața noastră. A avea cuget curat și cuget bun înseamnă a avea gândul lui Hristos, mintea lui Hristos, așa cum mărturisește Sfântul Apostol Pavel. Viața noastră ar trebui să tindă, cu toate căderile sale, spre a dobândi mintea lui Hristos, singura care nu greșește, care te așează cu adevărat și autentic în fața tuturor lucrurilor fără urmă de rătăcire. Cuget curat și cuget bun înseamnă o raportare corectă, autentică, duhovnicească, față de Dumnezeu, față de Biserica Sa, față de omul de lângă noi, față de lume, față de creația lui Dumnezeu. A avea cuget curat și cuget bun înseamnă smerita cugetare despre tine însuți și în raport cu ceilalți, iar smerita cugetare, gândul cel smerit, înseamnă rugăciune neîncetată, după cum mărturisește Sfântul Maxim, marele teolog al Bisericii noastre”.

De asemenea, părintele paroh Ciprian Ciuntu a rostit un cuvânt de binecuvântare, mulțumind tuturor celor care au sprijinit sfântul lăcaș și comunitatea.

Răsplată pentru ostenitorii Bisericii

Pentru merite deosebite și pentru lucrarea rodnică din parohie, părintele Ciprian Ciuntu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind din partea ierarhului semnele distinctive: bedernița, brâul roșu și crucea pectorală iar părintele slujitor Andrei Atudori a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. Totodată, Părintele Mitropolit le-a oferit tuturor binefăcătorilor distincții de vrednicie iar părintele Ciprian Ciuntu le-a dăruit o copie a „Crucii Bucuriei” în miniatură. 

În continuare, IPS Teofan a binecuvântat crucea-monument din curtea lăcașului de cult și a oficiat slujba de resfințire a casei parohiale.

De la același autor

Ultimele din categorie