Slujiri arhierești în Regatele Danemarcei și Norvegiei: Un tânăr norvegian a primit Taina Botezului la Aalesund

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Slujiri arhierești în Regatele Danemarcei și Norvegiei: Un tânăr norvegian a primit Taina Botezului la Aalesund

    • PS Macarie, în vizită pastorală la românii din Regatele Danemarcei și Norvegiei
      PS Macarie, în vizită pastorală la românii din Regatele Danemarcei și Norvegiei

      PS Macarie, în vizită pastorală la românii din Regatele Danemarcei și Norvegiei

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord s-a aflat zilele trecute în vizită pastorală la românii din Regatele Danemarcei și Norvegiei.

În Săptămâna Luminată, joi, 9 mai 2024, ierarhul a slujit în Peninsula Iutlanda la Holstebro și la Mănăstirea Ikast (foto, aici), în Vinerea Izvorului Tămăduirii a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie Arhierească cu sfințirea apei în parohia din orașul danez Aarhus (foto, aici), iar în Sâmbăta Luminată ierarhul a ajuns în Regatul Norvegiei, la Aalesund, (foto, aici) unde a liturghisit și l-a botezat pe tânărul norvegian Elias, în vârstă de 21 ani. 

Biserica Paraclis Episcopal din Oslo și-a sărbătorit hramul, duminică, 12 mai, lăcașul de cult fiind ocrotit de Sfântul Mucenic Ioan Valahul, pomenit în data de 12 mai și de Sfântul Mucenic Halvard, consemnat în calendar la 15 mai. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Macarie, care a botezat doi copii și a înălțat rugăciuni la icoana celor doi sfinți mucenici ocrotitori (foto, aici).

În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus că Sfântul Apostol Toma trebuie să fie pentru fiecare dintre noi un model:

Toma, iată, era nelămurit și Domnul, la opt zile, iarăși a intrat în foișor și S-a arătat ucenicilor, iar de această dată Toma, cel numit Geamănul, era împreună cu ceilalți din colegiul apostolic și s-a dus Domnul direct la Toma și i-a spus: Toma, adu degetul tău încoace și pipăie-Mi rănile cuielor și rana din coasta mea străpunsă de lance! Și a îngenunchiat Toma și a exclamat cu mare bucurie: Domnul meu și Dumnezeul meu! Iar Mântuitorul a adăugat o fericire la fericirile pe care le-a rostit în propovăduirea evanghelică: Toma, pentru că m-ai văzut, ai crezut, însă fericiți sunt cei ce n-au văzut și au crezut și nu fi necredincios, ci fii credincios! Scump frate și scumpă soră, cu toții suntem, fiecare în parte, un Toma rătăcitor în viața noastră, în călătoria noastră, în toate greutățile, în toate încercările, în toate poticnirile și îndoielile noastre, însă în momentul în care Îl întâlnim pe Mântuitorul Iisus Hristos, exclamăm așa cum a exclamat și Apostolul Toma: Domnul meu și Dumnezeul meu! Și ar fi bine să fim cuprinși asemenea Apostului Toma de acest dor nestins față de Mântuitorul Iisus Hristos.

Citește despre: