„Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”

Social

„Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”

    • „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”
      „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”

      „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”

    • „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”
      „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”

      „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”

    • „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”
      „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”

      „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”

Joi, 31 mai 2012,  începând cu ora 11.00, sute de ieșeni au participat la inaugurarea și la slujba de sfințire a complexului urbanistic Palas.

Slujba de sfințire a fost oficiată de IPS Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul general al publicaţiilor „Lumina” şi pr. consilier patriarhal Nicolae Dima, directorul Televiziunii TRINITAS, ca delegaţi ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. La eveniment au participat și prim-ministrul României, d-l Victor Ponta, primarul Iașului, d-l Gheorghe Nichita, preşedintele companiei Iulius Group, d-l Iulian Dascălu și Alteța Sa, Prințul Dimitrie Sturdza.

„Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”

Mesajul adresat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la inaugurarea ansamblului urbanistic Palas Iași, intitulat „Un orășel admirabil într-un oraș venerabil”, a fost rostit de pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul general al publicaţiilor „Lumina”: „Prin inaugurarea Ansamblului urbanistic multifuncţional Palas din Iaşi se împlineşte un proiect grandios de dezvoltare urbană, ale cărui începuturi le cunoaştem din anii păstoririi noastre spirituale la Iaşi în calitate de Mitropolit şi Locţiitor de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei (1990-2008). Pentru societatea românească de astăzi, preocupată de modernizare şi integrare economică europeană, participarea la schimbul internaţional de valori materiale şi culturale a devenit o cale de dezvoltare durabilă şi de dialog cu alte culturi şi popoare. În aceste condiţii, orice investiţie autohtonă reuşită constituie un act de demnitate şi eficienţă în slujirea comunităţii locale, care inspiră încredere şi curaj în confruntarea cu criza economică pe care o traversăm în prezent.

Am acordat binecuvântarea noastră în anul 2007 pentru lansarea proiectului Palas Iaşi, desfăşurat printr-un parteneriat public-privat, deoarece am apreciat modul în care compania Iulius Group şi-a dezvoltat activitatea economică şi comercială, adăugând la criteriul eficienţei şi interesul permanent pentru utilitatea publică social-culturală şi pentru calitatea vieţii umane.

Componentele acestui ansamblu arhitectural multifuncţional care se inaugurează acum au fost gândite astfel încât să pună mai bine în valoare o clădire emblematică pentru municipiul Iaşi, şi anume Palatul Culturii. Totodată, cercetările arheologice care au însoţit lucrările de construcţie au scos la lumină vestigii ale Curţii Domneşti de odinioară şi au îmbogăţit patrimoniul muzeistic al unui oraş încărcat de istorie. Modernitatea arhitectonică a noului ansamblu, în dialog cu urbanistica tradiţională a oraşului celor şapte coline, arată vocaţia românească de înnoire fără pierderea identităţii, curajul, inteligenţa şi iubirea faţă de urbea natală a unui tânăr ieşean, experimentat investitor în domeniul imobiliar, Domnul Iulian Dascălu, preşedintele companiei Iulius Group. Mulţimea componentelor acestui ansamblu urbanistic, primul de acest gen în România, oferă beneficii de interes public: spaţii comerciale, zone de recreere (grădina Palas, locuri de joacă pentru copii, spaţii cu destinaţii sportive), locuri de cazare, importante spaţii dedicate activităţilor culturale (săli de conferinţe, spaţii expoziţionale, amfiteatru), servicii sociale (cabinete medicale, farmacii, grădiniţă, spălătorie etc.), parcare subterană (2.500 locuri), peste 2.500 de locuri de muncă pe durata construcţiei şi 4.000 de noi locuri de muncă după inaugurare, toate acestea contribuind la bunăstarea oraşului, la atragerea de noi investitori şi la valorificarea potenţialului turistic al zonei. Prin întreaga sa activitate, Palas Iaşi devine nu numai un contribuabil major la bugetul municipalităţii, ci şi un simbol al eleganţei şi eficienţei, un orăşel admirabil într-un oraş venerabil.

Dorim ca vizitarea acestui loc să fie şi un prilej de-a vizita bisericile din apropiere: Sfântul Lazăr, Sfântul Apostol Andrei, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Sfântul Nicolae, Sfinţii Trei Ierarhi şi Catedrala mitropolitană.  Adresăm astăzi calde felicitări Domnului Iulian Dascălu şi tuturor celor care au lucrat cu seriozitate şi pasiune la finalizarea proiectului, într-o vreme de criză economică şi instabilitate financiară. Totodată, transmitem binecuvântări celor ce îşi vor desfăşura activitatea în acest orăşel modern din inima vechii capitale moldave care îmbină armonios tradiţia cu noutatea. Tuturor celor prezenţi la acest eveniment vă dorim ani mulţi şi binecuvântaţi!”

Palas Iași - o premieră pentru România

În continuarea cuvântului PF Părinte Patriarh Daniel, a vorbit despre eveniment Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care i-a felicitat pe susținătorii și pe dezvoltatorii proiectului Palas, un proiect care îi lipsea Iașului. „Iașul în care trăim este definit de o istorie tulburătoare, în care ocupă un loc special Palatul Culturii, Mitropolia, Universitatea, mănăstirile fortificate și venerabile instituții culturale și educaționale, așezăminte administrative și militare. În jurul acestui complex de așezăminte a apărut un lucru de care Iașul era lipsit, și anume complexul urbanistic Palas. Acum el există și vorbește într-un limbaj specific omului veacului al XXI-lea, un limbaj care are drept cuvinte cheie modernitate și performanță. Acest complex urbanistic, alături de Palatul Culturii și de cele patru sfinte biserici așezate în formă de cruce care îl străjuiesc, reprezintă o îmbinare fericită între credință și cultură, între modernitate și performanță, îmbinare care trebuie să reprezinte și chipul României de azi și de mâine”, a spus IPS Teofan.

La final, IPS Teofan, alături de oficialitățile prezente, a tăiat panglica inaugurală a Palas Iași, după care invitații au făcut un tur al complexului.

Situat în centrul istoric al Iașului, în apropierea Palatului Culturii, ansamblul urbanistic Palas este axat pe conceptul „lifestyle center”, cuprinzând spaţii comerciale, hoteliere, birouri clasa A, apartamente, parcare subterană de aproximativ 2.500 locuri şi un perimetru de entertainment, toate pe o suprafaţă construită de peste 320.000 mp. Palas reprezintă o premieră, atât în România, cât şi pentru portofoliul imobiliar al companiei Iulius Grup, fiind cea mai mare investiţie privată realizată vreodată în zona Moldovei, cu un total care depăşeşte 260 milioane euro.

Prim-ministrul României, în vizită la Mitropolie

Aflat în Iaşi pentru inaugurarea Complexului Palas, d-l Victor Ponta, prim-ministrul României, a vizitat în cursul dimineţii reşedinţa mitropolitană din Iaşi, unde s-a întâlnit cu Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La finalul întâlnirii, IPS Teofan i-a dăruit primului-ministru o icoană cu Maica Domnului.