Nordul Moldovei, asediat de ger şi zăpadă

Social

Nordul Moldovei, asediat de ger şi zăpadă

    • Nordul Moldovei, asediat de ger şi zăpadă
      Nordul Moldovei, asediat de ger şi zăpadă

      Nordul Moldovei, asediat de ger şi zăpadă

Frigul şi zăpada continuă să creeze probleme în judeţele din nordul Moldovei. La Suceava, 30 de unităţi de învăţământ şi-au suspendat, ieri, cursurile şi au fost înregistrate probleme în ceea ce priveşte alimentarea populaţiei cu apă şi energie electrică. La Botoşani, 47 de şcoli au fost închise, iar prefectul a cerut MAI sprijin în cazul unor ninsori puternice.

30 de unităţi de învăţământ şi-au închis ieri porţile în judeţul Suceava, din cauza temperaturilor foarte scăzute. Potrivit meteorologilor, ieri, în ultima zi de cod portocaliu, cele mai scăzute temperaturi din judeţ s-au înregistrat la Rădăuţi (-24 grade Celsius), Poiana Stampei (-23 grade Celsius) şi Suceava (-22 grade Celsius). Judeţul Suceava se află sub atenţionare meteorologică cod galben până pe 5 februarie, ora 20:00, perioadă în care sunt vizate ninsori, intensificări ale vântului, viscol şi polei.

Date fiind condiţiile meteo dificile, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a făcut apel către populaţie să evite deplasările pe drumurile naţionale în perioada următoare, limitându-le la cazurile cu caracter de strictă urgenţă. În cazul în care deplasarea este absolut necesară, prefectul solicită ca populaţia să-şi echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată), să aibă o rezervă de carburant, hrană şi apă, iar în situaţia în care este surprinsă de fenomene meteorologice extreme să oprească pe raza celei mai apropiate localităţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Suceava, de la instituirea codului portocaliu şi până în prezent, în Suceava, au fost 50 de persoane fără adăpost care sufereau din cauza frigului, persoane care au primit îngrijiri medicale şi adăpost.

Tot din cauza frigului extrem, în judeţ au fost semnalate probleme legate de furnizarea apei potabile către populaţie, fiind afectate gospodării din Suceava, Vatra Dornei şi Argestru. De asemenea, în alimentarea cu energie electrică s-au înregistrat 11 deranjamente pe reţeaua de joasă tensiune.

Prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, a solicitat sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru intervenţia în cazul în care Botoşaniul va fi afectat de ninsori puternice şi viscol. Apelul a fost făcut în contextul în care Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) a epuizat, deja, bugetul pe anul în curs, iar meteorologii anunţă înrăutăţirea vremii la sfârşitul acestei săptămâni.

DJDP a beneficiat, în acest an, de un buget de un milion de lei, sumă de cinci ori mai mică decât anul trecut. Aceste fonduri au fost deja consumate pentru lucrările de deszăpezire din luna ianuarie.