Societatea Ortodoxă a Femeilor Române a aniversat 100 de ani

Arhiepiscopia Iaşilor

Societatea Ortodoxă a Femeilor Române a aniversat 100 de ani

În Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“, vechea Catedrală mitropolitană din Iași, a avut loc, ieri, o slujbă de Te Deum prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la înființarea Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR).

În Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“, vechea Catedrală mitropolitană din Iași, a avut loc, ieri, o slujbă de Te Deum prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la înființarea Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR). Slujba de Te Deum din Bi­se­ri­ca „Sf. M. Mc. Gheor­ghe“ a fost săvârșită de arhim. Dosof­tei Șcheul, mare eclesiarh al Ca­tedralei mitropolitane din Iași. Apoi, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului epar­hi­al Iași, Înalt Preasfințitul Pă­rinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt de binecuvântare a lucrărilor congresului SOFR la împlini­rea a 100 de ani de existență. „Puține instituții din țară pot spune că au 100 de ani de exis­ten­ță, chiar dacă vreme de ju­mă­­tate de secol SOFR a func­țio­nat în clandestinitate. Trei elemente au fost vizibil pre­zen­te în viziunea Bisericii du­pă răz­boi și înainte de 1990: preotul de parohie, sfințitor al comunității parohiale, sihastrul din mănăstire, care se roa­gă pentru lume, și femeia care-și du­ce copilul la bise­rică. În a­ceas­tă ultimă formă de mi­si­u­ne extrem de evidentă, SOFR și-a continuat misiunea. Se cuvine să-I mulțumim lui Dum­ne­zeu pentru această su­tă de ani care a trecut. Cred că în ru­­găciunea de dimineață i-ați purtat în gânduri și v-ați rugat pentru iertarea păcate­lor celor care au făcut parte din SOFR. Mâine dimineață (n.r. astăzi), după slujba Sfin­tei Liturghii de la Biserica «Sf. M. Mc. Gheor­ghe», vechea Ca­te­d­rală mitropolitană din Iași, vom citi o rugăciune de dezlegare ar­hi­e­­rească pentru toate doamnele care au lucrat în SOFR și care nu mai sunt prin­tre noi și o ru­găciune de cerere pentru cele care sunt implicate în lucrarea de trăire, apărare și mărturi­si­re a Sfintei Evanghelii și a drep­tei credințe“, a spus Mitro­politul Moldovei și Bucovinei, care a continuat cuvântul prin a explica chemarea pe care o au creștinii botezați, de a-L măr­turisi pe Hristos.

Mandatul persoanelor botezate
„Sf. Ap. Petru, într-una din scrierile sale, spune: «Iar voi sun­teți seminție aleasă, preo­ție împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat din întu­ne­ric, la lumina Sa cea minu­nată» (I Petru 2, 9), arătând prin acest cuvânt care este rolul celor care sunt botezați în numele Sfintei Tre­imi. Tot cel botezat în numele lui Hristos face parte din pre­oția împără­tească. La botez o­mul se îm­bracă într-un veș­mânt de sacerdot pentru că a­co­lo el jură să se lepede de pu­te­rea întunericului și să se u­nească cu Hristos. Acesta este mandatul pe care îl aveți ca persoane bo­tezate în Biserica lui Hristos. Îl rog pe Dumne­zeu să binecuvinteze pe toate vestitoarele Învierii lui Hris­tos“, a mai adăugat Părintele Mitropolit Teofan. În continu­are, au fost rostite mai multe a­locuțiuni și comunicări care au făcut referire la istoricul SOFR. (Constantin CIOFU)