Societățile culturale din trecutul Sibiului, tema unei expoziții găzduite de Primăria Sibiu
Societățile și asociațiile culturale întemeiate de comunitatea românească și de cea germană din Sibiu, începând cu secolul al XIX-lea sunt tema unei expoziții de fotografie și documente găzduite de Primăria Sibiu din 16 noiembrie până la finalul lunii.
Evenimentul face parte din proiectul Energiile culturale ale Sibiului, derulat de Asociația Sibiul Cultural și cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2020. Proiectul cuprinde o expoziție de fotografie și un volum dedicate asociațiilor și societăților culturale românești și săsești din trecutul Sibiului, care au reușit decenii de-a rândul să concentreze întreaga viață culturală și intelectuală a cetății. Sub egida prestigioaselor societăți și asociații sibiene s-au derulat evenimente culturale valoroase și s-au remarcat personalități mari ale culturii românești și germane, societățile sibiene reușind să edifice lăcașuri de cultură, muzee, să susțină viața culturală a orașului cu spectacole valoroase, să îmbogățească cunoașterea prin scrieri apreciate în diferite domenii ale științei.
Expoziția de fotografie și documente „Energiile culturale ale Sibiului” cuprinde fotografii, documente inedite și informații despre activitatea și istoricul asociațiilor culturale și artistice din Sibiu, aparținând celor două comunități – română și germană – din Sibiu.
Sibiul are o istorie bogată în ceea ce privește înființarea a numeroase și prestigioase asociații și societăți: Asociația pentru Cunoașterea Transilvaniei (Verein für Siebenbürgische Landeskunde), Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, Asociația Ardeleană pentru Științele Naturii (Siebenbürgischen Vereins für Naturwissenschaften), Musikverein „Hermania”, Reuniunea Română de Muzică, Asociația Carpatină Transilvană (Siebenbürgischer Karpathenverein), Reuniunea Femeilor Române, Asociația Femeilor Evanghelice din Sibiu, Societatea de Lectură „Andrei Șaguna”, Reuniunea Meseriașilor Români și multe altele.
Societățile și asociațiile culturale, artistice și științifice din trecut au avut ca principale scopuri organizarea de manifestări culturale, artistice și științifice, înființarea de muzee, crearea de instituții culturale de prestigiu, promovarea literaturii, a dramaturgiei, emanciparea culturală a populației, transformând Sibiul într-un centru cultural și artistic puternic.
Expoziția va fi găzduită în Sala Expozițională a Primăriei Sibiu, în Centrul de Informații pentru Turism, intrarea din Piața Mare.
Sursa: tribuna.ro