SOFR Iași a organizat în prima zi a lunii aprilie o conferință despre singurătate

Arhiepiscopia Iaşilor

SOFR Iași a organizat în prima zi a lunii aprilie o conferință despre singurătate

În prima zi a lunii aprilie, Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) – Iaşi a organizat în sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan conferința „Singurătate vs. Însingurare. Ce facem cu singurătatea noastră?”, avându-l ca invitat pe Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, starețul Mănăstirii Bucium și delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru activitățile SOFR Iași a moderat această întâlnire.

Părintele prof. Ion Vicovan a invitat auditoriul într-o călătorie duhovnicească pentru a afla cauzele și remediile singurătății. Astfel, a adus în atenție versetul din Facere Nu este bine ca omul să fie singur (Facere 2, 18-24) și a subliniat importanța vieții de familie ca lecție și pregătire. Soțul și soția, prin Taina Cununiei, învață împreună și unul pe altul, să trăiască mai mult cu Dumnezeu. Înstrăinarea de Dumnezeu duce treptat la apariția înstrăinării între oameni și la sentimentul de singurătate. 

Cu dragoste părintească și blândețe, părintele decan a împărtășit exemple numeroase din vasta sa experiență pastorală, prin care a ilustrat tipurile de singurătate întâlnite mai frecvent: singurătatea din familie, singurătatea impusă de contextul social, când unul dintre soți lucrează în altă țară pentru a asigura cele necesare familiei, dar și singurătatea din comunitate, în cazurile în care persoanele nu sunt receptive să acorde atenție celor din jur. Exemplul scripturistic cu paraliticul de la scăldătoarea Vitezda, unde era mulțime multă de bolnavi, care aștepta de 38 ani vindecarea pentru că nu avea om care să îl ajute, subliniază această singurătate în comunitate, atât de frecventă azi. Biserica insistă pe taina aproapelui și ne invită să fim aproapele celui de lângă noi, ori de câte ori avem ocazia. 

Rugăciunea, lectura, formularea întrebărilor și căutarea răspunsurilor pot fi îndeletniciri care să estompeze sentimentul de singurătate și care ne ajută să avem o relație mai profundă cu Dumnezeu. Invitatul a așezat în sufletele celor prezenți și exemplul Sfintei Maria Egipteanca. După 17 ani de viață în păcat, s-a simțit singură, deși trăia în cetate. A ales însingurarea și a trăit în pustie 47 ani, ani care au dus-o către schimbarea vieții și pe calea sfințeniei.

Pr. Ion Vicovan a făcut referire la rugăciunile înainte de Sfânta Împărtășanie, la rugăciunea a șaptea a Sfântului Simeon Noul Teolog, îndemnându-i pe cei prezenţi să guste mai mult din Dumnezeu, pentru a se vindeca de singurătate: că Tu ai zis, Stăpânul meu: Tot cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu, întru Mine rămâne și Eu întru dânsul... că cel ce se împărtășește cu Darurile cel dumnezeiești și îndumnezeitoare nu este singur, ci cu Tine, Hristoase al meu.

Daniela Naclad, președintele Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) – Iaşi, a adresat un gând de mulțumire celor prezenți, subliniind importanța unor astfel de întâlniri, mai ales în cazurile în care acest sentiment al singurătății reprezintă o împletire a tristeții cu durerea, a izolării, a neintegrării în comunitate, a lipsei de ancorare spirituală, a legăturii puternice cu Dumnezeu, dar și lipsa de încredere în cel de lângă noi. La secțiunea de întrebări, cei prezenți la eveniment au aflat răspunsuri de folos la frământările pe care le-au expus.

Această conferință a valorificat timpul postului și a ajutat în conștientizarea că o legătură bună cu Dumnezeu, implicit și prin duhovnic, este cheia de rezolvare a multor provocări din viața oamenilor; este alinare și mângâiere atunci când ne simțim singuri.

Citește despre: