Spectacol de muzică românească, colinde și tradiții de Crăciun
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei, cantautorul Florin Săsărman va efectua și în acest an un turneu cultural-misionar, poposind în mai multe parohii din Spania, în care va aduce colindul tradițional românesc, pentru ca și românii de peste granițe să intre în atmosfera românească a sărbătorilor de iarnă. Intrarea este liberă.
Programul este următorul:
Sâmbătă, 30 noiembrie:
Ora 12.00 – Parohia ortodoxă „Sf. Ierarh Spiridon” Calahorra, C/Numancia 36, Bajo
Ora 17.00 – Parohia ortodoxă „Minunea Sf. Arhanghel Mihail” Pamplona, Ayuntamiento de Bararañain, Plaza Consistorial s.n., Navarra
Duminică, 1 decembrie:
Ora 12.00 – Parohia „Sf. Treime” Logrono, Avenida del Prior 6
Ora 19.00 – Parohia „Sf. Apostoli” Santander, Iglesia Catolica San Piox, C. Juan del Castillo 22
Luni, 2 decembrie:
Ora 19.30 – Parohia „Sf Prooroc Daniel” Villarobledo, Capilla Nuestra Senora de Las Angustias, Paseo del Cemeterio s.n.
Marți, 3 decembrie:
Ora 19.30 – Parohia „Sf. M. Mc. Mina„, Tomelloso, Auditorium Municipal, C. Pintor Lopez Torres
Joi, 5 decembrie:
Ora 19.30 - Parohia „Sf. Ierarh Calinic de la Cernica”, Tarragona, Capilla Parroquia Imaculada, Avda. Paisos Catalans, 105, REUS
Vineri, 6 decembrie:
Ora 11.00 – Parohia „Sf. Ghelasie de la Râmeț”, Guissona, Biserica Santa Maria, Placa Mayor
Ora 13.00 - Parohia „Cuvioasa Teodora de la Sihla”, Manresa C. de Talamanca 5/7
ORA 18.00 – Parohia „Sf. Serafim de Sarov”, Vilanova y la Geltru, Biserica San Sebastian, C. San Sebastia
***
Cantautor folk, cu puternice influenţe etno, Florin Săsărman e crescut şi educat în lumea fabuloasă a satului someşan. Îmbina armonios în cîntecele sale muzicalitatea specifica doinelor şi colindelor din Ardeal cu profunzimea adusă de lecturile din poeţii interbelici, fiind considerat un cântareţ al versului de dragoste sau al celui religios.
Născut pe 24 decembrie 1961 în localitatea Beclean, jud. Bistriţa Năsăud, şi-a făcut debutul pe scenă ca interpret de muzică folk în anul 1978, la Beclean. A fost membru al Cenaclului Flacara în anii 1984 si 1985. Debutul s-a produs cu un cântec propriu, Pian, dublat apoi de un altul, pe versurile lui Adrian Păunescu, Cîntec de război (Substantivele). Tot din timpul Cenaclului datează şi Floare la rever, cîntec ce va apărea mult mai tîrziu pe un album. La sfîrşitul anului 1984 primeşte Marele Premiu al Cenaclului Flacăra pentru debut.
Participă cu recitaluri muzicale la numeroase întîlniri literare în ţară (ex: Festivalul Internaţional de Poezie Sighetul Marmaţiei, începînd din 1994, anual, cu recital de muzică folk, Festivalul "Aurel Dumitraşcu", Piatra Neamt etc.), dar şi în străinătate (ex. Olomouc, Cehia 2003, Festival Internaţional de Poezie, Praga, mai 2004, la invitatia Asociaţiei Cehia-România, Nurnberg, Germania la invitaţia Asociaţiei Ars Longa sau la Romanian Fest ; Cracovia, Polonia, în 2010 etc). Susţine concerte de colinde si pricesne în biserici din ţară, dar şi din străinătate (Yugoslavia, Ukraina, Italia, Spania -decembrie 2012).
În martie 2005, Casa de discuri Electrecord a produs albumul Buchetul. Acesta conţine 13 cîntece folk şi un cantec bisericesc, "O, Măicuţa Sfânta!", imprimat în anul 2000 în biserica Mănăstirii Putna, împreună cu un cor al călugărilor de acolo, pe versurile lui Alexandru Macedonski, Serghei Esenin, Lucian Blaga, Octavian Goga, Nichita Stănescu, Adrian Paunescu şi alţii. Imprimările au fost făcute la Mega Digital Studio, din Cluj Napoca. Principalul său colaborator muzical este Alexandru Filip, claviaturi şi orchestratorul cîntecelor imprimate.
În noiembrie 2010 îşi lansează la Bistriţa folk albumul „Muchia de cuţit”. La începutul anului 2011 piesa „Iisus în celulă” (versuri Radu Gyr) este nominalizată pentru Premiile muzicale Radio România între cele mai bune cîntece ale anului 2010. Albumul „Muchia de cuţit” este nominalizat între primele trei albume folk aparute în 2010, iar Florin Săsărman între cei mai buni artişti folk ai anului 2010.
Discografie:
1994 – Vitralii, casetă audio, Aletheia, Bistriţa.
1995 – Oareunde…pe pământ, colinde; caseta audio, East & Art, Bucureşti.
1997 - Locul inimii noastre (versuri Vasile Voiculescu); C.D. și caseta audio, Star Music Production, Bucureşti.
2003 - Seara Crăciunului nost’, colinde; Electrecord, Bucureşti
2005 – Buchetul, Electrecord, Bucuresti
2007- În Cetatea Împărătească, colinde, Libris Braşov.
2010- Muchia de cuţit, Libris Braşov.
(Sursa: episcopiaspanieiportugaliei.es)