Stavrofora Irina Pântescu, pomenită la Mănăstirea Voroneţ

Obştea Mănăstirii Voroneţ, alături de numeroşi credincioşi, s-a rugat duminică, 25 septembrie 2022, pentru odihna sufletului stavroforei Irina Pântescu. Sfânta Liturghie şi Parastasul au fost săvârşite de către Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, la şase luni de la trecerea la cele veşnice şi cu prilejul împlinirii a nouă decenii de la naşterea întâiei stareţe a Mănăstirii Voroneţ. 

În contextul împlinirii a şase luni de când a plecat în lumina cerească, întâia stareţă a Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu, a fost pomenită duminică, 25 septembrie 2022, în aşezarea monahală ctitorită de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. La orele dimineţii, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, a fost întâmpinat cu pâine şi sare în faţa noilor porţi ale aşezării monahale de către stavrofora Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, şi de către preoţii slujitori.

Împreună cu soborul slujitorilor, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica-monument „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte şi părintele Viorel Ilişoi, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Părintele Episcop Antonie a ţinut un cuvânt în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 18-a după Rusalii. Despre viaţa şi activitatea stavroforei Irina Pântescu a vorbit părintele Gheorghe Hostiuc, inspector emerit.

Stavrofora Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, şi-a îndreptat gândul de recunoştinţă faţă de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic pentru că a binecuvântat ca Preasfinţitul Antonie să înalţe rugăciuni pentru odihna sufletului stavroforei Irina Pântescu. De asemenea, a remarcat prezenţa la acest moment duhovnicesc a numeroşi prieteni ai celei dintâi stareţe a străvechii aşezări monahale din oraşul Gura Humorului.

Programul liturgic s-a încheiat cu Parastasul cu prilejul a şase luni de la naşterea în ceruri a maicii Irina. Slujba a marcat şi împlinirea, pe 28 septembrie 2022, a 90 de ani de când întâia stareţă a Voroneţului a venit pe lume.

De la același autor

Ultimele din categorie